Diëtist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Diëtist

Adviseur, voedingsdeskundige, voorlichter, onderwijzer, leidinggevende... Als diëtist oefen je eigenlijk al deze beroepen uit. Je stelt een voedings- of dieetadvies samen voor je cliënten en je begeleidt hen als ze dit volgen. Als diëtist werk je, ook zonder verwijzing van een arts, met mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of een te hoog cholesterolgehalte. Maar ook op het gebied van algemene voeding ben je een expert. Verder onderhoud je contacten met collega's, artsen, logopedisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de opleiding:

 

Je loopbaan

Er zijn in Nederland bijna 4.800 diëtisten. Zij werken in verschillende sectoren van de gezondheidszorg, zowel in loondienst als zelfstandig.

 

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) heeft momenteel ruim 2.550 leden. Dit is inclusief ruim 100 aspirant-leden (studenten Voeding en Diëtetiek). Beroepsvereniging NVD behartigt de belangen van alle diëtisten. Daarnaast is er de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), speciaal voor zelfstandig gevestigde diëtisten. DCN heeft ruim 160 leden. Het totale aantal diëtisten in Nederland is natuurlijk wel groter dan het aantal leden van de beroepsverenigingen.


Binnen de sector kun je nog doorgroeien: je kunt bijvoorbeeld leiding gaan geven aan een afdeling Diëtetiek in een ziekenhuis, verpleeghuis of woonzorgcentrum.

 

Speelt er een complexe zorgvraag in jouw vakgebied en wil jij bijdragen aan de oplossing? Volg dan de Master Innovatie in Zorg en Welzijn. Je leert trajecten te bedenken en uit te voeren en daarmee zorgprocessen te verbeteren. 

 

 

Is er werk?
De kans op een baan als diëtist is groot. Zo kun je op veel plaatsen terecht, zijn er doorgroeimogelijkheden tot een leidinggevende functie en kun je je eigen bedrijf beginnen.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Voeding speelt op heel veel gebieden een belangrijke rol. Diëtisten kunnen daarom op veel verschillende plekken aan de slag.
 

Je kunt dit beroep bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer uitoefenen. Dan heb je, net als een fysiotherapeut of huisarts, een eigen praktijkruimte.

 

Je kunt ook in verschillende instellingen gaan werken: in een ziekenhuis, verpleeghuis of woonzorgcentrum, bij gezondheidscentra, in de geestelijke gezondheidszorg, bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bij een thuiszorgorganisatie of in de sportwereld. Ook kun je aan de slag bij een voorlichtingsbureau voor voeding zoals de Zuivelstichting of het Productschap voor Groente & Fruit, of bij een voedingsmiddelenbedrijf zoals Nutricia, Mona of Coberco.

 

Als diëtist in een instelling of met een eigen praktijk bezoek of ontvang je patiënten en cliënten en voer je overleg met andere deskundigen. De voedings- en dieetadviezen werk je uit in je kantoor, op de computer.

 

Als je voor de voedingsmiddelenindustrie werkt, kun je consumenten voorlichting geven over de producten van het bedrijf. Als het om dieetproducten gaat, bezoek je ook artsen en diëtisten om hen te informeren. Daarvoor reis je in de regio.

 

Ook als je voor een voorlichtingsbureau werkt, reis je in de regio. Je treedt bijvoorbeeld op als adviseur voor organisaties als de thuiszorg, bij GG en GD, voor industriële ondernemingen en bij groepspraktijken van huisartsen.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • Ouderenzorg
 • Sportsector
 • Thuiszorg
 • Woonzorgcentrum (Ouderenzorg)
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

2717 - €5045 per maand