Fysiotherapeut - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Fysiotherapeut

Als fysiotherapeut behandel je allerlei patiënten met uiteenlopende klachten. Zo kan er een patiënt bij je komen die moet herstellen van een sportblessure of rugklachten heeft. Of een patiënt die moet revalideren na een zwaar ongeluk en opnieuw moet leren bewegen. Of een zwangere vrouw met bekkeninstabiliteit.

Delen
Fysiotherapie
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris fysiotherapeut

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de HBO bacheloropleiding:

 

Je loopbaan

Nederland telt circa 4.700 fysiotherapiepraktijken, waarin vaak meerdere fysiotherapeuten werkten. Je kunt als fysiotherapeut ook je eigen praktijk starten. Zo'n 20.000 fysiotherapeuten in Nederland zijn aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

 

Wanneer je eenmaal fysiotherapeut bent, zijn er diverse specialisatiemogelijkheden. Zo is er de master Verpleegkunde en Paramedische Beroepen en een master Fysiotherapie. Ook kun je bijvoorbeeld kinderfysiotherapeut, sportfysiotherapeut of manueel therapeut worden. Als manueel therapeut richt je je op klachten aan het bewegingsapparaat die samenhangen met beperkingen in activiteiten en zich uiten in het neuromusculoskeletale domein (aandoeningen van de zenuwen en/of spieren en het skelet).

 

Bovendien is het aan bepaalde universiteiten mogelijk met het diploma Fysiotherapie in te stromen in een verkorte opleiding Geneeskunde of te starten met de master Fysiotherapiewetenschap.

 

Veel fysiotherapeuten in Nederland kiezen ervoor om in de toekomst aan het werk te gaan in de manuele geneeswijze. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding Osteopathie gaan volgen. De opleiding Osteopathie wordt aangeboden op College Sutherland in Amsterdam, op Flanders International College of Osteopathie of op International Academy of Osteopathy (IAO). Je wordt dan osteopaat.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
De vraag naar fysiotherapie neemt toe door dubbele vergrijzing en de groei van chronisch zieken. Er zijn momenteel circa 30.000 fysiotherapeuten werkzaam in Nederland, maar er is nog ruim voldoende ruimte op de arbeidsmarkt om als fysiotherapeut aan de slag te gaan. (UWV, 2019)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Een fysiotherapeut werkt in een zorginstelling, zoals een algemeen of universitair medisch centrum, een revalidatiecentrum, verpleeghuis of woonzorgcentrum. Andere mogelijkheden zijn instellingen voor mensen met verstandelijke beperkingen of mytylscholen.


Verder kan een fysiotherapeut in een vrijgevestigde praktijk werken (als zelfstandig ondernemer of in dienstverband) of in een gezondheidscentrum. Er zijn ook fysiotherapeuten die in het bedrijfsleven werken of bij een sportclub.

 

Mogelijke instellingen

 • Gehandicaptenzorg
 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Reumacentrum (Jeugdzorg)
 • Sport
 • Woonzorgcentrum (Ouderenzorg)
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris fysiotherapeut

Je salaris als fysiotherapeut in loondienst is afhankelijk van het type instelling waar je werkt (de cao die hier van toepassing is). Als beginnend fysiotherapeut kun je minimaal rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.250,- per maand, exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.800,-. Ben je leidinggevende, dan is het salaris wat hoger.

 

Als zelfstandig fysiotherapeut krijg je veelal een vergoeding op basis van afspraken met ziektekostenverzekeraars. Je inkomen is in dat geval afhankelijk van het aantal mensen dat je behandelt en van het type behandelingen. Een heel grove indicatie is dat je per jaar ongeveer € 70.000,- verdient. Wel moet je er rekening mee houden dat je als zelfstandig ondernemer te maken hebt met pensioenkosten en eventuele andere kosten.
 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2937 - €4905 per maand