Gedragswetenschapper - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gedragswetenschapper

Als gedragswetenschapper ben je geïnteresseerd in het verband tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Bij mensen met gedragsproblemen voer je diagnostisch onderzoek uit. Je stelt vervolgens een behandelplan op en coördineert de behandeling.

Delen
gedragswetenschapper
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris gedragswetenschapper

Welke opleiding?

Om gedragswetenschapper te worden, volg je één van de volgende universitaire opleidingen:

 

 

Je kunt ook een HBO-opleiding volgen. Je komt dan in een vergelijkbaar beroep terecht. Daarin heb je minder verantwoordelijkheid dan wanneer je op universitair niveau bent opgeleid. Zie:

 

Je loopbaan

Het grootste deel van de gedragswetenschappers werkt in instellingen in onder andere de zorg- en welzijnssector. Doorgroeien is mogelijk in de richting van managementfuncties.

 

Is er werk?
De vraag naar gedragswetenschappers is iets kleiner dan het aantal afgestudeerden. Het is dus niet zo heel eenvoudig een baan te vinden. Wel wordt er steeds meer aandacht gegeven aan deze functie, waardoor de baankansen in de toekomst gunstiger kunnen worden.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je kunt aan de slag bij een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming en jeugdreclassering, en bij organisaties die jeugd- en opvoedhulp bieden. Daarnaast kun je aan het werk bij organisaties als medisch kinderdagverblijven, jeugdinternaten, een gevangenis, in opdracht van Justitie of voor een wetenschappelijk instituut.

 

Je kunt ook werken in een psychiatrisch ziekenhuis of andere instelling voor geestelijke gezondheidszorg, zoals een RIAGG, expertisecentrum voor mensen met gedragsproblematiek of in de verslavingszorg.

 

Als gedragswetenschapper kun je ook aan de slag in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

 

Wil je je eigen bedrijf starten? Ook dat kan, in een eigen praktijk of groepspraktijk.

 

Mogelijke instellingen

  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Gehandicaptenzorg
  • Jeugdzorg
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris gedragswetenschapper

Wat verdient een gedragswetenschapper? Als beginnend gedragswetenschapper, werkzaam op universitair niveau in een zorg- of welzijnsinstelling, kun je rekenen op een bruto maandsalaris van €2.790,- en €3.070,-. Dit salaris kan oplopen tot een maximaal salaris van €4.710,- en €5.130,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. 

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2728 - €5939 per maand