Internist-allergoloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Internist-allergoloog

De internist-allergoloog onderzoekt en behandelt mensen met allergische aandoeningen. Als allergoloog werk je voornamelijk op de polikliniek. Daar houd je intakegesprekken met de patiënt, zoek je met behulp van diverse testen naar de bron van zijn allergie en behandel je de patiënt. Lees meer over de variatie in dit beroep...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris internist-allergoloog

Welke opleiding?

Om internist-allergoloog te kunnen worden start je met de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Allergologie in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) of het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
 

Tegenwoordig word je niet meer opgeleid tot allergoloog, maar tot internist-allergoloog. De opleiding bestaat uit vier jaar Interne Geneeskunde, gevolgd door twee jaar Allergologie. Deze specialisatie valt binnen het gecombineerde aandachtsgebied allergologie-klinische immunologie. Wil je internist-allergoloog worden, dan ligt het accent op de allergologie. Kies je voor de richting immunologie, dan word je immunoloog.
 

Tijdens je opleiding werk je ook op de afdelingen Longziekten, Immunologie, KNO en Dermatologie.
 

De relatie van de leerling met de internist-allergoloog wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd. Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen en behandelen onder supervisie van ervaren internist-allergologen. Je werkt dus tijdens je opleiding al zelfstandig als internist-allergoloog, met alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden die daarbij horen.
 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als internist-allergoloog zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied van de allergologie. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal nascholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als internist-allergoloog leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Er zijn maar weinig internist-allergologen in Nederland. Het is niet al te gemakkelijk om daartussen te komen. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd nog als internist aan de slag.
 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als internist-allergoloog werk je voornamelijk op de polikliniek van een ziekenhuis.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris internist-allergoloog

Wat verdient een internist-allergoloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar