Jobcoach - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Jobcoach

Steek jij graag de handen uit de mouwen? Als jobcoach ben je, samen met je cliënt, aan de slag op de werkvloer. Vakken vullen, stallen uitmesten, je doet met alles mee. Onder jouw begeleiding kan de cliënt optimaal meedraaien in het arbeidsproces en uiteindelijk zelfs zelfstandig aan het werk. Je ondersteunt jouw cliënt om aan het werk te komen en te blijven. En je motiveert werkgevers om ruimte te maken voor mensen die anders niet gemakkelijk werk vinden.

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris jobcoach

Welke opleiding?

Jobcoach is een HBO-functie. Er zijn meerdere opleidingen die goed bij deze functie aansluiten, zoals:

 

 

Daarnaast zijn er ook diverse cursussen waarmee je jobcoach kunt worden. Dé opleiding voor dit vak bestaat niet: met enthousiasme en gevoel voor mensen en werk kom je al heel ver!

Je loopbaan

Als jobcoach kun je in sommige sectoren doorgroeien naar een functie als trajectbegeleider. In die functie bekijk je de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt en zoek je een passende functie.

 

Een andere mogelijkheid is dat je begeleider wordt. Je werkt dan bijvoorbeeld in sociale-werkvoorzieningsplaatsen. Je geeft leiding aan het productieproces.


Ook zoeken steeds meer werkgevers begeleiders van groepen werknemers die via de Participatiewet in dienst zijn gekomen. Deze werknemers hebben vaak extra begeleiding nodig.

 

Voor beide doorgroeimogelijkheden heb je over het algemeen aanvullende cursussen of trainingen nodig. Je besteedt in beide functies meer tijd aan managementtaken en minder aan het werk met cliënten.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Doordat het gewenst is dat mensen met een beperking (gehandicapten) en psychiatrische patiënten zoveel mogelijk meedraaien in de maatschappij is een jobcoach onmisbaar. Hierdoor zijn de baankansen voor een jobcoach goed. Daarnaast zijn er ook verschillende doorgroeimogelijkheden bij dit beroep. 

 

Wil je zien wat je regionale kansen zijn op een baan? Bekijk: www.sociaalwerk-werkt.nl/onderzoek-over-sociaal-werk

 

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als jobcoach werk je met mensen die meer moeite hebben om hun plaats op de arbeidsmarkt te vinden.

 

Je kunt werken met mensen die een afstand hebben tot de maatschappij door bijvoorbeeld migratie, discriminatie of vroegtijdig schoolverlaten. Of met mensen die buiten het arbeidsproces staan door ziekte. Je werkt dan bijvoorbeeld bij een re-integratiebureau, een welzijnsinstelling of in het vluchtelingenwerk. 

 

Je kunt ook werken in de gehandicaptenzorg. Mensen met lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperkingen kunnen met extra begeleiding aan het werk. Lees daarover meer bij ambulant begeleider gehandicaptenzorg

 

Ook in de geestelijke gezondheidszorg kun je aan de slag. In deze sector is vooral de continuïteit van de begeleiding van belang. Na een periode van goed functioneren, kan bij cliënten met psychische beperkingen een terugval optreden. In zo’n periode wordt de begeleiding van de jobcoach weer intensiever.

 

Ook in de jeugdzorg kun je een baan vinden als jobcoach. In dat geval werk je bijvoorbeeld met jongeren die een strafblad hebben of niet meer naar school willen.

 

Mogelijke instellingen

  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Gehandicaptenzorg
  • Jeugdzorg
  • Sociaal werk

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris jobcoach

Wat verdient een jobcoach? Als beginnend jobcoach kun je rekenen op een bruto salaris van €1.895,- en €2.540,-. Dit kan oplopen tot een maximaal salaris van €3.160,- en €4.275,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag. 

 

Deze salarisindicaties komen uit de cao Gehandicaptenzorg. In andere sectoren, zoals geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg, kunnen de bedragen anders zijn.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2381 - €4275 per maand