Social Work - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Social Work

De HBO-opleiding Social Work duurt 4 jaar en is geschikt voor jou als je een echt mensen-mens bent. Je leert professionele ondersteuning te geven aan mensen die steeds meer buiten de samenleving komen te staan. Je maakt kennis met de verschillende problemen van deze mensen en je leert hoe je ze stimuleert om weer deel te nemen aan de maatschappij. Zie jij kansen voor anderen en weet jij hoe je talenten benut? Kies voor Social Work!

Delen
sociaal
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De HBO-opleiding Social Work duurt 4 jaar en is geschikt voor jou als je een echt mensen-mens bent. Je leert professionele ondersteuning te geven aan mensen die steeds meer buiten de samenleving komen te staan. Je maakt kennis met de verschillende problemen van deze mensen en je leert hoe je ze stimuleert om weer deel te nemen aan de maatschappij. Zie jij kansen voor anderen en weet jij hoe je talenten benut? Kies voor Social Work!

Studeren voor sociaal werker
In de opleiding Social Work ga je aan de slag met concrete vraagstukken uit de praktijk. Daarnaast krijg je theoretische vakken. Zo vergroot jij je kennis over:

 • het beroep
 • de gebruikers (cliënten, burgers, wijk)
 • de werkwijzen
 • onderzoek en innovatie
 • organisatie- en beleidscontext
 • de historische en maatschappelijke context

 

Waar je deze opleiding kunt volgen, lees je op de pagina Waar aanmelden.


Herziene sociaal werk opleiding
Werkers in de sociale sector krijgen steeds meer en complexere taken. Daarbij is er in de beroepspraktijk behoefte aan breed opgeleide sociaal (cultureel) werkers. Veel hogescholen spelen hierop in door een aantal opleidingen samen te voegen tot de brede opleiding Social Work.


Het gaat om: Culturele en Maatschappelijke VormingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening, en in sommige gevallen ook Pedagogiek. Op YouChooz staan deze opleidingen (nu nog) apart beschreven, omdat sommige hogescholen deze opleidingen ook nog los aanbieden.


Werken als sociaal werker
Na de opleiding Social Work ben je op veel werkplekken welkom. Zo kun je onder andere werken in jeugdzorginstellingen, kunst- en cultuurinstellingen en de maatschappelijke opvang.


Wil je liever verder studeren in de sociale sector?
Geen probleem, bekijk de mogelijkheden.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de HBO-opleiding Social Work leer je mensen met psychische, pedagogische, financiële of sociale problemen te ondersteunen. Zo voorkom je dat ze buiten de samenleving komen te staan. Als sociaal werker doe je dit niet alleen. Daarom leer je tijdens je opleiding ook hoe je met andere hulpverleners samenwerkt en mensen met elkaar in contact brengt. Daarnaast is het van belang dat je leert hoe je mensen weer controle over hun leven geeft. Want: wist je dat mensen die zelf de regie nemen over hun leven gelukkiger zijn?

 

Opbouw
Social Work bestaat uit 2 fases: allereerst ga je je breed oriënteren. Daarna kies je voor een verdiepend profiel. Per school verschilt het in welk studiejaar je de keuze maakt in welke richting jij je wilt specialiseren.
Veel scholen kiezen voor de specialisatie-indeling:
 

 

 • Jeugd: educatie, jeugd en gezin, opvoedingsrelaties, jeugdhulp en jeugdzorg.
 • Zorg: (langdurige) begeleiding, ondersteuning, hulpverlening en behandeling.
 • Welzijn en samenleving: ondersteuning aan mensen in de wijk.

 

Je maakt kennis met verschillende cliëntgroepen: kinderen, jongeren, ouderen en gehandicapten. Bij elke groep is het van belang om doelgericht te werken, lef te hebben, verbeeldingskracht te gebruiken en een onderzoekende houding aan te nemen.
 
 

Theorie en praktijk
De vakken binnen de studie hebben te maken met verschillende aspecten in de samenleving: o.a. psychologie, sociologie, pedagogiek, organisatiekunde, welzijn en recht.

 

Wat je leert op school, pas je ook toe in de praktijk. Dit doe je tijdens stages die in in (bijna) alle leerjaren loopt. Dit kan een dag meelopen zijn met een buurtteam, maar ook een stage van een halfjaar bij een GGZ-instelling. Tijdens je stage leer je nog meer over preventie, psychologische ondersteuning, ontwikkelingsgerichte ondersteuning en praktische hulpverlening.

In het laatste jaar ga je afstuderen. Je kiest voor een opdracht die past bij jouw gekozen profiel.

Duur en Leerwijze

De HBO-opleiding Social Work is te volgen in voltijd, deeltijd en duaal. De duur van de opleiding is 4 jaar.

 

Studiebelasting
De studie is opgedeeld in 2 fases: in de eerste 2 jaar krijg je een brede basis en in de laatste 2 jaar kies je een profiel dat bij je past, het zogenoemde uitstroomprofiel.

 

De studie bestaat uit zelfstudie, theorie en praktijk. De precieze duur, het aantal contactdagen en de studiebelasting, verschillen per onderwijsinstelling. Zie voor alle scholen Waar aanmelden.

 

Lees meer over

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s:

 

 • HAVO
 • VWO
 • MBO niveau 4
 • Associate degree in een vergelijkbare richting

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen kun je vrijstelling krijgen voor een aantal modules. Bijvoorbeeld met het verwante MBO-diploma Sociaal Pedagogisch Werker 4. Of heb je al een diploma van een Associate degree in deze richting gehaald? Dan hoef je in veel gevallen alleen de laatste 2 jaar van deze HBO-opleiding te volgen.

 

 

Al werkervaring?
Heb je niet de vereiste diploma's maar bijvoorbeeld wel relevante werkervaring? Dan kun je al ontwikkelde competenties laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Dit doe je via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties).

 

Let op! Toelatingseisen kunnen per onderwijsinstelling verschillen. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de onderwijsinstelling van jouw keuze. Zie: Waar aanmelden.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

, Duaal

, Voltijd

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25