Kinderarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Kinderarts

Binnen de Kindergeneeskunde kun je je verder bekwamen in diverse subspecialismen. Doe je dat niet, dan ben je algemeen kinderarts.

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris kinderarts

Welke opleiding?

Om kinderarts te worden, start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je solliciteren naar een plaats als arts-assistent op de afdeling Kindergeneeskunde van een universitair medisch centrum of een daarbij horend opleidingsziekenhuis. Deels zul je je opleiding volgen in een universitair medisch centrum en deels in een algemeen ziekenhuis. De totale opleiding duurt vijf jaar.

 

Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen en behandelen onder supervisie van ervaren kinderartsen. Je werkt dus al tijdens je opleiding zelfstandig als arts, met alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden die daarbij horen.

 

Studiekosten
Je levert een bijdrage in de kosten van je opleiding. De hoogte van de bijdrage hangt van de opleidingsplek. Tijdens je opleiding krijg je gewoon betaald.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Elk jaar mogen ongeveer 40 artsen aan de opleiding tot kinderarts beginnen.

 

Als kinderarts kun je specialiseren in een kleiner vakgebied van de Kindergeneeskunde, door na je afstuderen nog een opleiding van 2,5 jaar te volgen. Je wordt dan bijvoorbeeld kinderarts-cardioloog of kinderarts-nefroloog. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als kinderarts leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

 

Is er werk?
Voor een kinderarts is er voldoende kans op werk.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als algemeen kinderarts werk je minstens de helft van de tijd op de polikliniek. Daar onderzoek en behandel je de meeste patiënten. Maar er zijn ook kinderen die moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Als kinderarts behandel je ook deze kinderen en bezoek je hen één of meerdere keren per week op de afdeling.


Je werkt altijd in een algemeen of universitair medisch centrum. De patiënten worden naar je verwezen door de huisarts of andere specialisten. In andere landen werken kinderartsen wel buiten ziekenhuizen. In België zijn er bijvoorbeeld speciale huisartsen voor kinderen.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Universitair medisch centrum of algemeen ziekenhuis (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris kinderarts

Wat verdient een kinderarts? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als zelfstandige.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 70.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantiegeldtoeslag van 8 procent. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, krijg je nog een toeslag van 15 procent boven op je salaris.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

80.000 - €150.000 bruto per jaar