Klinisch chemicus - Wist je dat...? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch chemicus

Als klinisch chemicus help je de behandelend arts bij het komen tot een diagnose of behandelmethode van een patiënt. Je onderzoekt daarvoor onder andere bloed, urine en ruggenmergsvocht. De bevindingen rapporteer je aan de arts die deze gebruikt om een behandeling te starten of bij te stellen. Voor zo'n verantwoordelijke baan is een gedegen vooropleiding nodig. Voldoe jij aan de eisen? Dan kun je, al tijdens de studie, in verschillende laboratoria aan de slag!

Delen
klinisch chemicus
Choose
Your
Future
Wist je dat...

Wist je dat...

...je je moet laten registreren voordat je je klinisch chemicus mag noemen?

 

...je pas aan de opleiding kunt beginnen als je een universitaire studie hebt afgerond? Je moet het doctoraal examen van bijvoorbeeld Chemie, Chemische Technologie, FarmacieGeneeskunde of Biologie gehaald hebben.

 

...je soms onder grote tijdsdruk moet werken omdat de arts zonder jouw resultaten geen behandeling kan starten?

 

...je al tijdens de opleiding tot klinisch chemicus in een laboratorium werkt en dat de opleiding door je werkgever betaald wordt?

 

...de resten van het oudste chemische laboratorium van Nederland in december 2000 in Utrecht gevonden zijn? Het laboratorium stamt uit de achttiende eeuw. Bij opgravingen werden delen van een plavuizen vloer aangetroffen, scherven en potten en restanten van ovens. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het laboratorium van professor Johann Conrad Barchusen (1666-1723). Hij was de eerste in Nederland die de chemie als wetenschap beoefende. Barchusen kreeg het laboratorium van de Universiteit Utrecht, waar hij hoogleraar was.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar