Opleiding
Het geneesmiddel en de patiënt staan centraal in de wetenschappelijke opleiding Farmacie. Wat is het effect van geneesmiddelen, hoe dien je ze toe, hoe geef je voorlichting en hoe herken je ziekteverschijnselen? Zijn dit vragen die jou interesseren, en heb je succesvol examen gedaan in scheikunde en biologie? Dan ligt voor jou wellicht een toekomst als apotheker of klinisch chemicus in het verschiet.
Wat leer je?
In de driejarige bachelor Farmacie leg je de basis voor je opleiding tot apotheker of geneesmiddelendeskundige.
Farmaceutische vakken
Met farmaceutische vakken doe je een brede basiskennis op. Je leert onder andere over de chemische structuur van geneesmiddelen en de weg die deze afleggen in het lichaam. Maar ook hoe je ze bereidt, de juiste dosering berekent en hoe je patiënten begeleidt bij het gebruik van geneesmiddelen.
Natuurwetenschappen
Geneesmiddelen bestaan uit chemische stoffen die inwerken op een levend organisme. Daarom volg je ook vakken die teruggrijpen op natuurwetenschappelijke basisprincipes als scheikunde en biologie.
Twee richtingen
In de loop van de bacheloropleiding kun je kiezen uit twee richtingen: Farmacie en Geneesmiddelenonderzoek. De richting Farmacie bereidt je voor op het gelijknamige masterprogramma, dat opleidt tot apotheker. Kies je voor Geneesmiddelenonderzoek, dan leg je een basis voor onderzoeksmasters als Farmaceutische Wetenschappen en Drug Innovation.
Doorstromen
Het derde jaar sluit je af met een bachelordiploma. Daarna kun je doorstromen naar de master van je keuze. Zie ook: Vervolgopleidingen.
De universitaire bacheloropleiding Farmacie duurt 3 jaar. Je kunt de opleiding alleen in voltijd volgen.
Na de bachelor volg je nog een 3-jarige master om apotheker te kunnen worden. Lees meer bij Vervolgopleidingen.
Lees meer over over voltijd op Alles over Studeren.
Diploma's
Om tot de opleiding Farmacie te worden toegelaten, heb je een vwo-diploma nodig.
Welk instroomprofiel?
Voor deze opleiding moet je een van de volgende instroomprofielen hebben gevolgd:
- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid (met natuurkunde)
- Economie en Maatschappij (met natuurkunde en scheikunde)
- Cultuur en Maatschappij (met natuurkunde, scheikunde en wiskunde a of b)
Hbo-achtergrond
Het is mogelijk dat je wordt toegelaten met een HBO-propedeuse/-einddiploma, mits je voldoende natuurkunde, scheikunde en wiskunde tijdens de opleiding hebt gehad. De onderwijsinstelling van jouw keuze zal dit beoordelen.
Selectieprocedure
In het vorige studiejaar was er voor deze studie een selectieprocedure. De kans is groot dat dit het komend schooljaar weer zo is. Kijk voor meer informatie op de pagina Waar aanmelden.
Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.
Specificaties:
NIVEAU
Universiteit Bachelor
OPLEIDINGSVORM
Voltijd
INSCHRIJFDATUM
Verschilt per opleidingsinstituut
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 17