Logopedist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Logopedist

Als logopedist behandel je mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorstoornissen. Bijvoorbeeld mensen die stotteren, kinderen die slecht horen of ouderen met spraakproblemen na een beroerte. Je moet je kunnen inleven in de problemen van je patiënten. Ze kunnen niet altijd met je praten zoals andere mensen, dus je moet soms andere manieren bedenken om ze te begrijpen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris logopedist

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de opleiding:

 

 

Wil je je op academisch niveau bezighouden met de wetenschap achter logopedie? Dat kan met de opleiding:

 

Je loopbaan

Als je eenmaal logopedist bent, kun je je loopbaan verder ontwikkelen door de universitaire master Logopediewetenschap te volgen. Deze wordt gegeven aan de Universiteit Utrecht. De master leert je de stem-, spraak-, taal-, gehoor-, en slikpathologie wetenschappelijk te benaderen.

 

Is er werk?
De NVLF is de beroepsvereniging van logopedisten en telt ongeveer 6.300 leden. De meeste logopedisten werken voor zichzelf in een vrij gevestigde praktijk. Van de in loondienst werkende logopedisten hebben er veel een deeltijdbaan. Een kwart werkt in het onderwijs. De baankansen voor logopedisten zijn goed! (UWV, 2019)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je kunt dit beroep als zelfstandig ondernemer uitoefenen in een eigen praktijk, maar je kunt ook in dienst zijn van een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, een schoolbegeleidingsdienst of een doveninstituut. Daarnaast kun je ook denken aan een verpleeg- of verzorgingshuis, een gezondheidscentrum of de gehandicaptenzorg.

 

Af en toe behandel je mensen thuis en soms bezoek je leerkrachten of verzorgers van kinderen om voorlichting te geven.

 

In grote ziekenhuizen kun je op de afdelingen keel- neus- en oorheelkunde, neurologie, neurochirurgie en psychiatrie gaan werken.

 

Mogelijke instellingen

 • Gehandicaptenzorg
 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • Medisch Kinder Dagverblijf (Kinderopvang)
 • Ouderenzorg
 • Ouderenzorg (Ouderenzorg)
 • Sociaal werk
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris logopedist

Als logopedist kun je in verschillende sectoren werken bijvoorbeeld in het onderwijs of in een ziekenhuis. Als beginnend logopedist in loondienst kun je rekenen op een brutosalaris van €2.140,- en €2.500,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €3.435,- en €3.950,-. 

 

Veel logopedisten werken zelfstandig als vrijgevestigd logopedist in een eigen praktijk of samen met andere logopedisten in een praktijk. Als vrijgevestigd logopedist werk je op basis van tarieven die je aan cliënten doorberekent. Je krijgt dan per behandeling betaald. Daarnaast werk op basis van vergoedingsafspraken met ziektekostenverzekeraars.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2728 - €5045,55 per maand