Neurochirurg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Neurochirurg

Als neurochirurg houd je je bezig met aandoeningen aan het zenuwstelsel van de patiënt. Je werkt niet alleen op de OK, maar ook op de polikliniek van een ziekenhuis. Opereren maakt een belangrijk deel uit van je werk, maar daarnaast maak je ook tijd vrij voor onderzoek, overleg met patiënten, familie en collega’s.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris neurochirurg

Welke opleiding?

Om neurochirurg te kunnen worden moet je eerst de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats als arts-assistent op de afdeling Neurochirurgie in één van de acht opleidingsziekenhuizen. Er worden in Nederland 8 of 9 plaatsen per jaar aangeboden. Het is dus niet gemakkelijk om aan een opleidingsplaats te komen. Als je wordt aangenomen, kun je na 6 jaar afstuderen.

 

Tijdens de opleiding leer je opereren en diagnoses stellen onder leiding van verschillende neurochirurgen. De relatie leerling-neurochirurg wordt ook wel een meester-gezelrelatie genoemd. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens je specialisatie al aan de slag als neurochirurg.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als je eenmaal neurochirurg bent, kun je besluiten om je te gaan specialiseren in een aspect van de neurochirurgie. Bijvoorbeeld door je te richten op bepaalde soorten ingrepen. Hiervoor bestaat geen specifieke opleiding. Je zult jezelf moeten scholen via cursussen.

 

Als je neurochirurg bent, word je twee keer per jaar een dag verplicht bijgeschoold. Je zult ook een paar keer per jaar een congres zult bezoeken. Daarnaast wordt je geacht de literatuur die op jouw vakgebied verschijnt bij te houden. Ook moet je per jaar een aantal cursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als neurochirurg leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen.

 

Is er werk?
Er zijn zo'n 140 neurochirurgen werkzaam in Nederland (NVvN). Het aantal opleidingsplaatsen (ca. 5) wordt elk jaar afgestemd op het aantal neurochirurgen dat in de komende jaren nodig is. Heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen dan kun je dus, als je eenmaal bent afgestudeerd als neurochirurg, snel aan de slag.

 

Naar verwachting zal in de toekomst het aantal neurochirurgen verder toenemen. Dan zal ook het aantal opleidingsplaatsen groter worden.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als neurochirurg werk je op de afdeling Neurochirurgie, de polikliniek en de OK in een algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum. Soms werk je hele dagen op de operatiekamer, op andere dagen ben je weer meer op de polikliniek bezig. Slechts zeventien ziekenhuizen in Nederland hebben een volwaardige afdeling Neurochirurgie waar alle aandoeningen worden behandeld. In meerdere ziekenhuizen wordt minder bijzondere neurochirurgie bedreven.

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris neurochirurg

Wat verdient een neurochirurg? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar