Nucleair geneeskundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Nucleair geneeskundige

De foto’s die je maakt zijn van een te onderzoeken plek of fysiologisch proces in het lichaam. Aan de hand van deze beelden kun je een diagnose stellen. Je interpreteert dus veel beeldvormend onderzoek. Daarnaast geef je therapieën en werk je samen met een team van laboranten en met collega's van andere specialismen in het ziekenhuis.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris nucleair geneeskundige?

Welke opleiding?

Om nucleair geneeskundige te kunnen worden start je met de zesjarige universitaire opleiding:

 

 

Na je opleiding Geneeskunde moet je solliciteren voor de opleiding Radiologie in een opleidingsziekenhuis. Als je wordt aangenomen kun jij je in 5 jaar specialiseren tot nucleair radioloog (hetgeen wat voorheen nucleair geneeskundige was). In de eerste 2,5 jaar doe je een 'common truck'-fase, waarbij je in aanraking komt met alle facetten van de Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Van die eerste 2,5 jaar is 2 maanden fulltime Nucleaire Geneeskunde. De tweede 2,5 jaar, oftewel differentiatiefase, bestaat uit 1,5 jaar Nucleaire Geneeskunde en 1 jaar algemene Radiologie.

 

De relatie leerling-nucleair geneeskundige/radioloog wordt ook wel een meester-gezelrelatie genoemd. Hoe dan ook: je doet dus al tijdens de opleiding het werk van een nucleair radioloog.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

De opleiding Nucleaire Geneeskunde is gefuseerd met de opleiding Radiologie, vanwege de vele raakvlakken tussen beide vakgebieden en de snelle ontwikkelingen in de hybride-imaging (combinatie van verschillende beeldvormende technieken). De Nucleaire Geneeskunde zal een aandachtsgebied worden binnen de Radiologie (bijv. net als Neuroradiologie of Interventieradiologie). Het aantal opleidingsplaatsen verschilt per jaar.


Als nucleair geneeskundige zit je zo goed als aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied van de nucleaire geneeskunde door je in een orgaan, een onderzoek, een ziekte of een behandelmethode te specialiseren. Je wordt elk jaar verplicht bijgeschoold.


Er is nog meer mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als nucleair geneeskundige leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen en onderwijs gaan geven in een academisch ziekenhuis.

 

Is er werk?
De opleidingsplaatsen worden zoveel mogelijk aangepast aan het aantal plekken voor artsen die er op dat moment zijn. Radiologie en Nucleaire geneeskunde hebben samen ca. 60 plekken (KNMG).

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in een algemeen of specialistisch ziekenhuis of universitair medisch centrum.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris nucleair geneeskundige?

Wat verdient een nucleair geneeskundige? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 150.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.050,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.215,- bij zeven ervaringsjaren.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

80.000 - €250.000 bruto per jaar