Operatieassistent - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Operatieassistent

Als operatieassistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt tijdens de operatie. Aan je werk zitten heel verschillende aspecten: bijvoorbeeld organisatie, begeleiding, techniek en omgaan met patiënten. De werkzaamheden zijn steeds anders.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris operatieassistent

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de inservice opleiding Operatieassistent of de opleiding Verpleegkunde - Technische Stroom. In deze opleiding combineer je Verpleegkunde HBO met Operatieassistent. Je ontvangt dus twee diploma's. Lees meer over:

 

Je loopbaan

In Nederland zijn ruim 4.000 personen werkzaam als operatieassistent. Operatieassistenten werken in loondienst in ziekenhuizen of poliklinieken.

 

Binnen het vak kun je je verder specialiseren. Je kunt denken aan chirurgie, oogheelkunde, keel- neus en oorheelkunde, orthopedie, plastische chirurgie en kaakchirurgie. Maar bijvoorbeeld ook aan urologie, gynaecologie, hartchirurgie of neurochirurgie.

 

Ook kun je je verder scholen tot teamleider, hoofd OK of praktijkopleider. Je kunt je binnen dit vak dus volop ontwikkelen! Naast de ontwikkeling van je eigen kennis kun je ook je branche helpen ontwikkelen door met collega-specialisten wetenschappelijk onderzoek uit te voeren.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Het is niet moeilijk om na het behalen van je diploma een baan te vinden: momenteel bestaat er namelijk een groot tekort aan operatieassistenten (UWV, 2019).

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als operatieassistent werk je op de operatieafdeling van een algemeen, academisch of specialistisch ziekenhuis. Ook kun je gaan werken in privéklinieken of op poliklinieken waar kleine operaties worden verricht.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris operatieassistent

Wat verdient een operatieassistent? Als beginnend operatieassistent ontvang je een bruto maandsalaris van minimaal € 2.335,- exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Het salaris kan oplopen tot zo'n € 3.920,- bruto per maand. Salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal hetzelfde is.


Omdat je soms ook ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend werkt, wordt het salaris bovendien aangevuld met onregelmatigheidstoeslagen. De toeslagen voor de gewerkte uren liggen tussen de 25% en 100%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!


Bij dit beroep is het bovendien zo dat je al tijdens de opleiding een salaris verdient. Tijdens de eerste maanden van de opleiding, de beroepsvoorbereidende periode, ontvang je een zakgeldvergoeding die is gebaseerd op je leeftijd. Het bedrag hiervan is afgestemd op het minumumloon. 

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €4110 per maand