Verpleegkunde - Technische Stroom - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Verpleegkunde - Technische Stroom

Tijdens de opleiding HBO Verpleegkunde-Technische Stroom studeer je voor 2 beroepen tegelijk. Naast de lesstof van de opleiding Verpleegkunde HBO krijg je vakken die opleiden tot operatieassistent of anesthesiemedewerker.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de opleiding HBO Verpleegkunde-Technische Stroom studeer je voor 2 beroepen tegelijk. Naast de lesstof van de opleiding Verpleegkunde HBO krijg je vakken die opleiden tot operatieassistent of anesthesiemedewerker.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
De opleiding Verpleegkunde-Technische Stroom combineert verpleegkunde met operatie- of anesthesievaardigheden. Je wordt opgeleid in 2 beroepen. De combinatie is mogelijk omdat de vakgebieden en competenties van beide opleidingen elkaar overlappen.

 

Je maakt kennis met de praktijk in projectgroepen, practica en stages. Daarnaast leer je klinisch redeneren in het kader van de vakken anatomie, fysiologie en pathologie.

 

Richting kiezen
Voor de start of in het begin van de opleiding kies je voor de richting Anesthesiemedewerker of Operatieassistent. Naast het standaard-curriculum volg je lessen die specifiek zijn voor de gekozen richting.

 

Lees meer over de richtingen Verpleegkunde, Operatieassistent of Anesthesiemedewerker:

 

 


Opleidingsplaats
Voor het derde jaar van je opleiding solliciteer je naar een opleidingsplaats in een ziekenhuis. Als je wordt aangenomen, krijg je een leer-arbeidsovereenkomst en ben je werknemer bij het ziekenhuis. Je ontvangt een leerlingsalaris en het ziekenhuis betaalt de opleidingskosten. Naast de leer-/arbeidsplaats in het ziekenhuis volg je 1 dag in de week lessen.

 

Diploma’s
Je sluit de opleiding af met een praktijkonderzoek.
Na succesvolle afronding van je studie ontvang je het diploma Bachelor of Nursing én het CZO-diploma Operatieassistent of Anesthesiemedewerker.

Duur en Leerwijze

De bacheloropleiding Verpleegkunde-Technische Stroom duurt 4 jaar. Deze opleiding is duaal te volgen, of deels voltijd en deels duaal of voltijd met een werktraject erbij. Dit verschilt per hogeschool. Zie: waar aanmelden.

 

Omdat je voor 2 beroepen tegelijkertijd studeert, moet je rekenen op een studiebelasting van 48 uur per week i.p.v. 40 uur.

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding Verpleegkunde–Technische Stroom als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- HAVO, met het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek
- VWO, met het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek
- MBO Verpleegkunde niveau 4

 

De toelatingseisen kunnen per hogeschool verschillen. Informeer bij de hogeschool van je keuze, zie Waar aanmelden

 

Vrijstellingen
Heb je een verpleegkundige BIG-registratie als verpleegkundige MBO-niveau 4, dan kan het zijn dat je de HBO-opleiding Verpleegkunde–Technische Stroom sneller kunt doorlopen. Informeer hiervoor bij de onderwijsinstelling.

 

 

Verkorte trajecten
Hogeschool Zuyd biedt voor MBO-verpleegkundigen een 3-jarig duaal traject aan. Voor HBO-verpleegkundigen is er een speciaal 2-jarig duaal traject opgezet.

 

Solliciteren
Tijdens deze opleiding werk en leer je tegelijkertijd. Om toegelaten te worden, krijg je daarom bij een ziekenhuis een aanstelling als leerling-anesthesiemedewerker of -operatieassistent. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats. Ziekenhuizen kunnen aanvullende eisen stellen.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Duaal

, Voltijd

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25