Opticien - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Opticien

Als opticien kun je zo aan de slag: ieder jaar komen er duizenden brildragers bij, onder meer doordat we onze ogen steeds meer inspannen voor beeldschermen.

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris opticien

Welke opleiding?

Met de opleiding Opticien kun jij het optiekvak gaan uitoefenen. Maar er zijn meer opleidingen waarmee je in de optiekbranche aan de slag kunt!

 

Er zijn opleidingen op drie niveaus:

 

Je loopbaan

Als opticien kun je in loondienst werken bij een zelfstandig bedrijf of bij een filiaal van een keten van optiekwinkels. Na enige jaren ervaring kun je filiaalmanager of bedrijfsleider worden en uiteindelijk misschien je eigen zaak openen. Daarvoor heb je het diploma Opticien Manager nodig.

 

Als opticien kun je ook contactlensspecialist worden door de tweejarige post-MBO-opleiding te volgen (één dag per week naar school). Daarna ben je in staat je klanten contactlenzen te adviseren, aan te meten en de contactlensdrager de nodige begeleiding te geven.

 

Als je besluit optometrist te worden, kun je cliënten screenen op oogaandoeningen en eventueel naar de huisarts of oogarts verwijzen.

 

Je kunt ook de HBO-opleiding Orthoptie volgen. Daarmee word je orthoptist.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Voor opticiens is er op dit moment veel werk (SBB, 2019). Door het toenemend aantal ouderen zullen meer mensen een gezichtshulpmiddel nodig hebben. Bovendien stellen we steeds hogere eisen aan ons gezichtsvermogen en spannen we onze ogen door de toenemende informatiestroom steeds meer in.

 

Kortom: als je voor de optiekbranche kiest, heb je met een goede opleiding ook zicht op een afwisselende baan!

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als opticien werk je in een optiekbedrijf. Je verkoopt en vermaakt brillen, contactlenzen, reinigingsmiddelen en andere producten, die met het functioneren van de ogen te maken hebben.

 

Zo’n optiekbedrijf kan één vestiging hebben, maar kan ook onderdeel uitmaken van een keten of een oogheelkundig centrum. Soms zijn het combinaties als optiek-juwelier of optiek-audicien.

 

Mogelijke instellingen

  • Combinatiebedrijf van optiek/fotobedrijf, optiek/audicien (gehoortoestellen) of optiek/juwelier (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Optiekbedrijf (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris opticien

Wat verdient een opticien? Sinds 2007 is er geen cao meer in de branche optiekbedrijven. Dit houdt in dat er geen salarisafspraken zijn vastgelegd. Een opticien kan zelf bepalen welk salaris hij verstrekt, daarbij rekening houdend met leeftijd en ervaring van de werknemers.

 

Werknemers die meer willen weten over salarissen kunnen contact opnemen met hun vakbond.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog