Opticien - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Opticien

Tijdens je MBO-opleiding Opticien leer je ook veel over de omgang met klanten. Hoe voer je verkoopgesprekken? Hoe help je de klant bij het kiezen van een brilmontuur? En op welke manier behandel je klachten?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De opleiding Opticien op MBO-niveau 4 leert je alles wat nodig is om oogmetingen te verrichten en brillen te repareren. Tijdens je MBO-opleiding Opticien leer je ook veel over de omgang met klanten. Hoe voer je verkoopgesprekken? Hoe help je de klant bij het kiezen van een brilmontuur? En op welke manier behandel je klachten?

 

Studeren voor opticien

De opleiding Opticien kun je op twee manieren volgen:

 

  • via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage). Je gaat 80 procent van de studietijd naar school, en krijgt daardoor veel begeleiding van leraren. De andere 20 procent van de tijd loop je stage.
  • via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren). Je studietijd bestaat voor minimaal 60 procent uit stages. De resterende tijd ga je naar school.


Bij de BOL breng je dus meer tijd in de schoolbanken door, terwijl je bij de BBL juist meer stageloopt. Welke manier van leren je ook kiest, de duur van de opleiding blijft 4 jaar.

 

Werken als opticien

Na de opleiding Opticien ga je aan de slag in een optiekbedrijf. Daar werk je zowel in de winkel als in de werkplaats. Een optiekbedrijf kan 1 vestiging hebben, maar soms maakt het ook deel uit van een keten of een oogheelkundig centrum.

 

Vervolgopleidingen na de opleiding Opticien

Liever verder studeren? Ook dat kan! Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Orthoptie op HBO-niveau. Bekijk de verschillende mogelijkheden.

Inhoud opleiding

Als opticien wil je dat mensen met de juiste bril de deur uitgaan. Daarom leer je tijdens de opleiding Opticien hoe je oogmetingen verricht, en hoe je een klant adviseert bij de keuze van een montuur en brillenglazen. Verder ontdek je hoe je brillen en monturen repareert. Ook de omgang met klanten komt aan bod. Je leert hoe je voorlichting en advies geeft, verkoopgesprekken voert en klachten afhandelt.

 

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis met vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je een automatische oogmeting doet en hoe je het beste kunt adviseren en verkopen.

 

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Optiek: Verkoopmedewerker Optiek (niveau 2), Allround Medewerker Optiek (niveau 3) en Opticien (niveau 4).

 

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen, in dit geval Opticien. Je leert in dit profieldeel hoe je brillenglazen op maat slijpt, facetteert (het middelpunt aftekent) en in het montuur monteert. Ook leer je hoe je de juiste meetmethode op het juiste moment inzet.

 

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Inspelen op innovaties of Leidinggeven.

 

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Opticien op niveau 4 volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In beide gevallen duurt de opleiding vier jaar.Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Zie eisen toelating.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding Opticien als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:

 

  • VMBO, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • MBO niveau 3
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWOVakkenpakket
Wiskunde en/of natuurkunde is bij sommige opleidingen verplicht en bij andere alleen wenselijk.

 

Aanvullende toelatingseis
Voor deze opleiding is het nodig dat je een fijne oog-handcoördinatie hebt.

Vrijstellingen
Bij sommige scholen krijg je vrijstellingen met het volgende diploma:

 

 

Heb je een HAVO-diploma met wiskunde B en natuur- of scheikunde? Ook dan kun je op sommige ROC's vrijstelling krijgen voor een aantal onderdelen.


ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen (tegelijkertijd werken en leren), heb je een van de vereiste diploma’s nodig. Daarnaast moet je zelf op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een baan als leerling-opticien. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's bemiddelen bovendien tussen jou en het leerbedrijf.

 

Al ervaring of certificaat?
Als je al relevante ervaring hebt (bijvoorbeeld via een betaalde baan, vrijwilligerswerk of mantelzorg), kun je misschien een verkort traject volgen. Je moet dan je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een aardige studieduurverkorting opleveren! EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BBL

, BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25