Orthodontist - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthodontist

Als orthodontist voorkom en verhelp je afwijkingen in kaak en gebit, meestal bij kinderen. Om de afwijkingen te corrigeren, plaats je in de meeste gevallen een beugel. Na een studie van ongeveer 10 jaar, mag je je orthodontist noemen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris orthodontist

Welke opleiding?

Om orthodontist te worden, volg je eerst de opleiding Tandheelkunde. Deze duurt 6 jaar. Daarna volg je de specialisatie Orthodontie. In totaal duurt de opleiding tot orthodontist ongeveer 10 jaar.

 

Je kunt ervoor kiezen verder te studeren en kaakchirurg te worden. Je volgt dan de opleiding Geneeskunde met de specialisatie Kaakchirurgie.


Op YouChooz kun je meer lezen over de opleiding:

Je loopbaan

Als orthodontist ben je een specialist. Je kunt je niet veel verder specialiseren. Wel kun je nog verder studeren, bijvoorbeeld voor kaakchirurg. Je moet dan de opleiding Geneeskunde en de specialisatie Kaakchirurgie volgen.

 

Er zijn minimaal 320 orthodontisten werkzaam in Nederland en zo'n 280 kaakchirurgen. Voordat je orthodontist kunt worden, moet je het diploma Tandheelkunde hebben. Je kunt dus ook werken als tandarts.

 

Is er werk?
Voor de opleiding tot orthodontist zijn er slechts 9 plaatsen beschikbaar. Dit maakt het gemakkelijker om na de studie gelijk aan de slag te kunnen als orthodontist. Daarnaast groeit de vraag naar orthodontistische zorg.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als orthodontist werk je meestal vanuit je eigen praktijk. Je kunt ook werken in een algemene praktijk samen met een of meerdere tandartsen of andere orthodontisten.

 

Mogelijke instellingen

  • Centrum voor tandheelkunde (Overheid/ bedrijven/ onderwijs)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris orthodontist

Wat verdient een orthodontist? Wanneer je als orthodontist werkt in een eigen praktijk, is je inkomen afhankelijk van het aantal patiënten en van de behandelingen die je verricht. Je bruto-inkomen is ongeveer € 120.000,- per jaar.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld