Revalidatiearts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Revalidatiearts

Als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval kunnen mensen bij jou aankloppen. Jij onderzoekt behandelt en begeleidt deze mensen, zodat ze zo goed mogelijk in de maatschappij kunnen, functioneren. Je hebt daarbij aandacht voor de lichamelijke, psychische en sociale aspecten van de ziekte of aandoening.

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een revalidatiearts?
Past het bij je?

Over dit beroep

Bij het beroep revalidatiearts help je mensen die een lichamelijk letsel of functionele beperking hebben opgelopen. Als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval kunnen mensen bij jou aankloppen. Jij onderzoekt behandelt en begeleidt deze mensen, zodat ze zo goed mogelijk in de maatschappij kunnen, functioneren. Je hebt daarbij aandacht voor de lichamelijke, psychische en sociale aspecten van de ziekte of aandoening.

 

Revalidatiearts worden

Revalidatiegeneeskunde is een medisch specialisme. Wil je revalidatiearts worden, dan start je met de 6-jarige opleiding Geneeskunde.

 

Hierna volg je de 4-jarige specialistische opleiding tot revalidatiearts in een opleidingscircuit: een combinatie van een revalidatiecentrum en één of meerdere ziekenhuizen. Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn onder andere: dwarslaesie, multitrauma, neuromusculaire aandoeningen, amputaties, niet-aangeboren hersenletsel, gewrichtsgerelateerde aandoeningen, chronische pijn en kinderrevalidatie.

 

Spreekt de specialistische vervolgopleiding tot revalidatiearts jou aan? Lees er dan meer over op de website van de KNMG: Revalidatiegeneeskunde.

 

Beroep revalidatiearts
Als revalidatiearts behandel je de gevolgen van ziektes, ernstig letsel of aangeboren afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een beroerte, amputatie, reumatische aandoening, hersenletsel of dwarslaesie.

 

Jouw cliënten kunnen zowel kinderen als volwassenen zijn. Jij helpt ze (weer) optimaal te functioneren in de maatschappij. Soms doe je dat door een eenmalig advies te geven of medicijnen voor te schrijven. Maar vaak beslaat een behandeling meerdere jaren, bijvoorbeeld als de patiënt een ernstig ongeluk heeft gehad.

 

Jij coördineert dan meestal het behandelplan. Dit betekent dat jij bepaalt welke behandelingen op welk moment plaatsvinden. Je werkt samen met andere medisch specialisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, revalidatietechnici, maatschappelijk werkers en psychologen.
Daarnaast heb je contact met de huisarts, bedrijfsarts, arbodienst, zorgverzekeraars en met familieleden van de patiënt.

 

Werken als revalidatiearts
Als revalidatiearts ga je aan de slag in een ziekenhuis of revalidatiecentrum.

 

In dit beroep zijn betrokkenheid, mensenkennis en goede communicatieve vaardigheden onontbeerlijk. Daarnaast ben je geduldig en beschik je over het vermogen om resultaten op lange termijn in te schatten.

Wat doet een revalidatiearts?

Wat doet een revalidatiearts? Mensen worden naar een revalidatiearts doorverwezen wanneer ze als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval mogelijk blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking hebben opgelopen. Je kunt hierbij denken aan de gevolgen van een beroerte, hersenletsel, dwarslaesie, amputatie of een reumatische aandoening. De revalidatiearts focust zich op de mogelijkheden: wat kan de patiënt nog wél?

 

Als revalidatiearts stel je een diagnose, stel je een behandelplan op en indien nodig volg je de vooruitgang van revalidanten. Tijdens het hele traject houd je patiënten op de hoogte van de voortgang van hun behandeling. Je houdt je ook bezig met wondbehandeling, injectie van gewrichten en het beoordelen van röntgenfoto's.

 

In sommige gevallen voldoet een eenmalig advies voor een verandering in leefgewoonten of het voorschrijven van medicijnen. Maar vaak beslaat een behandelplan meerdere jaren. Bijvoorbeeld bij kinderen met een ernstige handicap of bij mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad.

 

De behandeling doe je in overleg met andere medisch specialisten in een revalidatieteam. Samen werk je aan het herstel en de re-integratie van de patiënt. Als revalidatiearts ben je de medische inhoudsdeskundige, eindverantwoordelijke voor de behandeling en de coördinator van het team.

 

Je ziet soms ook patiënten die een alledaagse vaardigheid niet meer kunnen uitvoeren, zonder dat daar een lichamelijke verklaring voor is. De revalidatiegeneeskunde helpt deze patiënten om te gaan met hun disfunctioneren of pijn.

 

Om een goede behandeling op te kunnen zetten moet je als revalidatiearts ook weten hoe de patiënt woont en wat voor werk hij doet. In de kinderrevalidatie heb je bovendien te maken met de ouders en ontwikkeling van deze kinderen.

 

Vooral omdat veel revalidanten jarenlang bij jou onder behandeling zijn, bouw je vaak een band op met deze mensen.

Past het bij je?

Als revalidatiearts is het heel belangrijk dat je ver vooruit kunt kijken en de gevolgen van een behandeling op lange termijn kunt inschatten. Revalidanten gaan vaak langzaam vooruit en je moet dus voldoening kunnen halen uit resultaten op lange termijn. Geduld is hierin een schone zaak.

 

Omdat revalidanten vaak jarenlang behandeld worden, moet je hen blijvend weten te motiveren. Dit vergt betrokkenheid en een flinke dosis mensenkennis. Je moet kunnen inschatten wat je op welk moment wél en niet kunt zeggen. Ook moet je ingewikkelde medische processen kunnen uitleggen in begrijpelijke taal. Goede communicatieve vaardigheden zijn hiervoor een vereiste.

 

Organiseren en leidinggevend vermogen is absoluut een must om de behandeling voorspoedig te laten verlopen. Als coördinator van de behandeling onderhoud je contacten met vele verschillende partijen en zorg je ervoor dat de verschillende aspecten van de behandeling op het juiste moment gebeuren. Ook de contacten met arbodiensten, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten en zorgverzekeraars behoren tot je taken.

 

Om je door de tienjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • het vermogen resultaten op lange termijn in te schatten
  • geduld
  • betrokkenheid, mensenkennis en communicatieve vaardigheden
  • organisatie- en leidinggevend vermogen
  • leergierige, nieuwsgierige houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar