Sociaal geneeskundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal geneeskundige

Na je studie Geneeskunde kun je je verder specialiseren als sociaal geneeskundige. Het is een beroep met een heel breed werkveld. Zo vallen bijvoorbeeld de schoolarts en de jeugdarts onder sociaal geneeskundigen, maar ook de bedrijfsarts en de verzekeringsarts. Je bent spin in het web. Je hebt contacten met diverse partijen. Je informeert, behandelt en coördineert. Dit maakt het beroep van sociaal geneeskundige tot een veelzijdig en interessant beroep. 

Delen
sociaal
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris sociaal geneeskundige

Welke opleiding?

Om sociaal geneeskundige te kunnen worden start je met de 6-jarige universitaire bachelor- en masteropleiding:

 

 

Daarna ga je een postdoctorale beroepsopleiding tot sociaal geneeskundige volgen. De duur van de opleiding is 4 jaar. Dit geldt voor alle specialisaties, dus zowel voor bedrijfsarts, verzekeringsarts als voor arts Maatschappij & Gezondheid.

 

Wanneer je kiest voor de specialisatie Maatschappij & Gezondheid dan zijn er 2 fasen van ieder 2 jaar. In de eerste fase is er een beroepsgerichte opleiding in de 8 verschillende profielen:

 

 • Beleid & Analyse
 • Donorgeneeskunde
 • Forensische geneeskunde
 • Infectieziektebestrijding
 • Jeugdgezondheidszorg
 • Medische milieukunde
 • Sociaal medische indicatiestelling & advisering
 • Tuberculosebestrijding

 

In de tweede fase kun je je registreren als arts Maatschappij & Gezondheid. De opleiding volg je vanuit een werkplek en vul je aan met cursussen bij een opleidingsinstituut.

 

Sociaal geneeskundige en wetenschappelijk onderzoek
Het is mogelijk om de opleiding tot sociaal geneeskundige met wetenschappelijk onderzoek te combineren. In dat geval wordt de opleiding van 4 jaar met maximaal 2 jaar verlengd.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

Als sociaal geneeskundige zit je al bijna aan de top van je carrière, want je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen.
Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als sociaal geneeskundige, leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden aan een universiteit.

 

Kleine zijstap
Als sociaal geneeskundige kijk je in eerste instantie naar de patiënten als groep. In tweede instantie kijk je naar de individuele patiënt. Als bijvoorbeeld verslavingsarts is dat precies andersom. Je behandelt het individu en je richt je in tweede instantie op de patiëntgroep. Je bent dan minder spil in het web, maar je zit korter op je patiënten. Je ziet dan ook wel gebeuren dat sociaal geneeskundigen zich bijscholen naar het vak van verslavingsarts.

 

Is er werk?
De vraag naar verzekeringsartsen, bedrijfsartsen en artsen Maatschappij & Gezondheid, richting Jeugdgezondheidszorg, is groot (UWV, 2019). Na je opleiding heb je daarom een grote kans op werk.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je kunt op veel verschillende plekken werkzaam zijn. Waar je terecht komt is mede-afhankelijk van de keuzes die je tijdens de opleiding maakt. Als verzekeringsarts kun je bijvoorbeeld terecht bij het UWV. Wanneer je kiest voor arts Maatschappij & Gezondheid voor de verdere specialisatie ‘Tuberculose’ dan kun je terecht bij de GGD.

 

Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • GGD
 • Overheid/ bedrijven/ onderwijs
 • Thuiszorg

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris sociaal geneeskundige

Wat verdient een sociaal geneeskundige? Als beginnend sociaal geneeskundige kun je rekenen op een bruto salaris van zo'n € 2.780,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 4.610,-.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar