Sociaal verpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal verpleegkundige

Het doel van een sociaal verpleegkundige is het voorkomen en bestrijden van gezondheidsproblemen zoals infectieziekten bij groepen en het bevorderen van de volksgezondheid. Om dit doel te bereiken, heb je andere mensen en instanties nodig. Je bent een echte netwerker en teamspeler; samen streef je naar beter. 

Delen
ggd
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris sociaal verpleegkundige

Welke opleiding?

Om sociaal verpleegkundige te worden, volg je de opleiding:

 

Je loopbaan

Actualisatie en specialisatie
De maatschappij verandert voortdurend, en op die veranderingen moet je als sociaal verpleegkundige of verpleegkundige in GGD tijdig inspelen. Hiervoor kun je verschillende cursussen en trainingen volgen.

 

Daarnaast kun je diverse cursussen volgen waarmee je je specialiseert in bepaalde aspecten van je beroeps- of functieuitoefening. Denk aan hygiënebegeleiding, signalering en preventie van kindermishandeling, reizigersadvisering, zorg aan kinderen van vluchtelingen, asielzoekers en migranten of kwaliteitszorg.

 

Lesgeven of leiding geven...
Met aanvullende scholing op het gebied van onderwijs, management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Er zijn sociaal verpleegkundigen die gastlessen verzorgen op de opleiding voor sociaal verpleegkundigen aan de Hogeschool Leiden, anderen krijgen leidinggevende of coördinerende taken. De mogelijkheden voor dit soort functies zijn binnen de collectieve preventieve sector echter beperkt.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Verpleegkundigen die eenmaal bij een GGD werken, vinden over het algemeen vele vrijheden en uitdagingen in het werk en gaan er niet snel meer weg.

 

Er zijn de komende jaren steeds meer sociaal verpleegkundigen nodig. Na je opleiding heb je een goede kans op werk. (UWV, 2019)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

De meest voorkomende werkplek van een sociaal verpleegkundige is de GGD, de Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst. Daar kun je werken op de afdeling Jeugdgezondheidszorg of de afdeling Algemene Gezondheidszorg. Sociaal-verpleegkundigen kunnen daarnaast ook in asielzoekerscentra (AZC) aan de slag.

 

Je bent te vinden op de locatie van de GGD of het asielzoekerscentrum, maar gaat ook regelmatig de deur uit. Je gaat op huisbezoek bij cliënten, bezoekt andere hulpverlenende instanties of gemeenten of werkt op locaties waar groepen bij elkaar komen. Denk aan wijkgebouwen, scholen of bedrijven. Ook ben je regelmatig onderweg voor het voeren van overleg op lokaal, regionaal, landelijk of soms zelfs internationaal niveau.

 

Mogelijke instellingen

  • Asielzoekerscentrum (Maatschappelijk werk)
  • GGD

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris sociaal verpleegkundige

Wat verdient een sociaal verpleegkundige? Als beginnend sociaal verpleegkundige kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n € 1.810,- per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 3.420,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1810 - €3420 per maand