Specialist ouderengeneeskunde - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Specialist ouderengeneeskunde

De specialist ouderengeneeskunde behandelt en begeleidt patiënten met een complexe zorgproblematiek. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen met complexe chronische aandoeningen, maar soms ook jongere patiënten die revalideren of die een chronische ziekte hebben. De specialist ouderengeneeskunde kijkt niet alleen naar het ziektebeeld, maar óók naar de gevolgen van de gezondheidsproblemen voor het dagelijks leven van de persoon en zijn omgeving. Welke mogelijkheden heeft iemand nog om zo veel mogelijk uit het leven te blijven halen?

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris specialist ouderengeneeskunde

Welke opleiding?

Je start met de universitaire opleiding:

 

 

De opleiding duurt drie jaar en is ook mogelijk in deeltijd. Je volgt 1 dag onderwijs en werkt 4 dagen in de praktijk. Je praktijkdeel vindt plaats op 4 plaatsen: verpleeghuis, GGZ-instelling, ziekenhuis en een stageplaats. 

 

Tijdens de opleiding ben je in dienst van de SBOH, werkgever van aios huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde. Meer informatie over de arbeidsvoorwaarden kun je vinden op www.sboh.nl.

 

Alles over de inhoud van deze specialistische vervolgopleiding, aios, informatiebijeenkomsten, meeloopdagen, startdata en aanmelden vind je op: www.ouderengeneeskunde.nu.

Je loopbaan

Als specialist ouderengeneeskunde zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt jaren gestudeerd om deze functie te krijgen. Na je studie Geneeskunde ben je je namelijk gaan specialiseren.

 

Er is een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als specialist ouderengeneeskunde andere artsen op te leiden of door een leidinggevende functie of een bestuurs- of directiefunctie te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.


Je kunt zelfs nog een kaderopleiding gaan volgen na de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Tijdens deze kaderopleiding specialiseer je je nog verder door dieper in te gaan op deelgebieden van het specialisme ouderengeneeskunde. Je kunt kiezen voor de volgende kaderopleidingen:

 

 • opleiden
 • palliatieve zorg
 • geriatrische revalidatie
 • psychogeriatrie
 • specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn

 

Is er werk?
Momenteel werken in Nederland minstens 1.500 specialisten ouderengeneeskunde (Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten). En er zijn nog veel vacatures. Door de vergrijzing is het specialisme ouderengeneeskunde één van de snelst groeiende medisch specialismen. De vraag naar mensen in dit beroep zal daardoor alleen nog maar toenemen. Dus over een baan hoef je je geen zorgen te maken. (UWV, 2019)

 

Specialisten ouderengeneeskunde werken in het verpleeghuis, het ziekenhuis en in de eerstelijns gezondheidszorg. 

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt in dienstverband in woonzorgcentra, hospices en somatische, psychogeriatrische en gecombineerde verpleeghuizen. Maar je kunt ook terecht in ziekenhuizen, bij een RIAGG of een geriatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (GAAZ).

 

Het is ook mogelijk in de eerste lijn bij mensen thuis te werken. Een klein deel van de specialisten is vrijgevestigd en verleent diensten aan derden. Een ander deel is in dienst van een vrijgevestigde organisatie waar stichtingen behandelingen kunnen inhuren.

 

Mogelijke instellingen

 • Eerstelijnsgezondheidszorg (Thuiszorg)
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Ouderenzorg
 • Ouderenzorg (somatisch, psychogeriatrisch of gecombineerd) (Ouderenzorg)
 • RIAGG (Geestelijke gezondheidszorg)
 • Thuiszorg
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris specialist ouderengeneeskunde

Wat verdient een specialist ouderengeneeskunde? Na het behalen van je diploma ga je als geregistreerd specialist begin je met een bruto startsalaris van € 4.205,- en € 4.315,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de € 6.345,- en € 6.515,-. Daarnaast kun je onregelmatigheidstoeslag krijgen.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

4410 - €6740 per maand