Beroep
Als specialist ouderengeneeskunde ben je arts van kwetsbare ouderen en chronische zieken. Je kijkt niet alleen naar het ziektebeeld, maar ook naar de consequenties die de ziekte heeft voor het dagelijkse leven van de persoon en de omgeving. De specialist ouderengeneeskunde behandelt en begeleidt patiënten met een complexe zorgproblematiek. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen met complexe chronische aandoeningen, maar soms ook jongere patiënten die revalideren of die een chronische ziekte hebben. De specialist ouderengeneeskunde kijkt niet alleen naar het ziektebeeld, maar óók naar de gevolgen van de gezondheidsproblemen voor het dagelijks leven van de persoon en zijn omgeving. Welke mogelijkheden heeft iemand nog om zo veel mogelijk uit het leven te blijven halen?
Kennis opdoen voor het beroep specialist ouderengeneeskunde
Voor een goede behandeling en begeleiding van deze groep patiënten is specifieke kennis en ervaring nodig. Zo krijgen patiënten door de diversiteit aan aandoeningen vaak verschillende soorten medicatie. Een specialist ouderengeneeskunde moet goed weten wat de ingrijpende gevolgen kunnen zijn als een patiënt verschillende soorten medicijnen door elkaar gebruikt. Alle aandoeningen en diverse medicatie aan de ene kant en kwaliteit van leven aan de andere kant. Dat zijn ingewikkelde vraagstukken om op te lossen. Soms help je bij het loslaten van het leven. Ook dat brengt het beroep specialist ouderengeneeskunde met zich mee.
Je moet een echte regelaar en netwerker zijn. Als een patiënt moet worden doorverwezen, regel jij hoe en waar naartoe. Je coördineert, informeert en neemt besluiten over de te volgen behandeling van de patiënt. Het doel is altijd om de patiënt zo prettig mogelijk te laten leven. Je kunt daarbij verschillende soorten behandelingen inzetten van andere zorgspecialisten, zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, maar ook psychologische ondersteuning. Bijvoorbeeld wanneer iemand vergeetachtig wordt of last heeft van sombere gedachten.
De bevolking is aan het vergrijzen. Er is voldoende werk voor specialisten ouderengeneeskunde. Het is een uitdagend beroep waarbij patiënten vaak een complexe zorgvraag hebben die jij gaat oplossen. Jouw werk en inzet worden heel erg gewaardeerd!
Als specialist ouderengeneeskunde probeer je de kwaliteit van het leven van ouderen en chronisch zieken te behouden of te verbeteren. Je werkt in een verpleeghuis of woonzorgcentrum, in de eerstelijnszorg, in het hospice of in het ziekenhuis. Je werkt vaak met ouderen die vanwege lichamelijke en psychische klachten niet meer thuis kunnen wonen. Maar ook jonge mensen komen soms in een verpleeghuis terecht, voor revalidatie of omdat ze een chronische ziekte hebben. De klachten van de patiënten lopen erg uiteen.
Werk je in een verpleeghuis, dan ben je het grootste deel van je tijd op de afdeling te vinden. Je verricht medisch onderzoek en onderzoekt ook de behoefte aan paramedische zorg (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie). Bovendien schakel je medische specialisten in voor advies en ondersteuning bij de behandeling. Een afspraak met deze specialisten wordt alleen met toestemming van de patiënt gemaakt. Ook heb je intensief contact met de familie van je patiënt.
Steeds meer mensen met een complexe zorgbehoefte wonen thuis. Ook de thuiswonende ouderen hebben behandelvragen die passen bij het vakgebied van de specialist ouderengeneeskunde. Je ziet deze patiënten bijvoorbeeld tijdens een vast spreekuur in de huisartsenpraktijk of een huisbezoek. Je kunt ook spreekuur houden op de polikliniek geriatrie in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor kwetsbare ouderen met geheugenproblemen. De huisarts blijft vaak de hoofdbehandelaar van de patiënt. Jij als specialist ouderengeneeskunde hebt dan een consultfunctie.
Omdat je veel met oude mensen te maken hebt, is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en geduldig bent. Je denkt ook na over het nut en de gevolgen van een behandeling. Je krijgt ook te maken met verdrietige situaties, zoals sterfgevallen. Een belangrijke taak is daarom het begeleiden van een sterfbed en goede terminale zorg bieden. Daar krijg je ook veel voor terug: persoonlijk contact met patiënten en hun familie en een hechte werksfeer met je collega’s.
Je patiënten zijn voornamelijk oudere mensen en mensen met chronische beperkingen. Op het gebied van geriatrische aandoeningen en specifieke ziekten en aandoeningen bij ouderen ben je een echte specialist. Maar als hoofdbehandelaar van de patiënt moet je ook een generalist kunnen zijn. Een vak met diepte en breedte dus.
Voor overleg en onderzoek ben je de hele dag in touw met de patiënten, familie en collega’s. Je moet goed kunnen luisteren naar de klachten van de patiënt en overleggen met het verplegend personeel wat hun ervaring met de patiënt is. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. Je werkt ook multidisciplinair met andere artsen en specialisten.
Je studie duurt in totaal negen jaar. Het is een pittige opleiding dus je moet ook doorzettingsvermogen hebben.
Kortom, wat je nodig hebt is:
Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
Kijk ook eens bij:
Specificaties:
KANS OP WERK
Hoog
SALARIS
€5348 - 7862 per maand