Triagist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Triagist

Op huisartsenposten (HAP) bieden huisartsen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zorg. Je werkt dus ook op deze momenten. De triagist bepaalt met hoeveel spoed de dokter de patiënt moet onderzoeken en hóe dat moet gebeuren, bijvoorbeeld door een bezoek van de huisarts of dat de patiënt meteen met de ambulance naar het ziekenhuis moet. 

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een triagist?
Past het bij je?

Over dit beroep

In het beroep triagist ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten die naar de huisartsenpost bellen.

 

Op huisartsenposten (HAP) bieden huisartsen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zorg. Je werkt dus ook op deze momenten. De triagist bepaalt met hoeveel spoed de dokter de patiënt moet onderzoeken en hóe dat moet gebeuren, bijvoorbeeld door een bezoek van de huisarts of dat de patiënt meteen met de ambulance naar het ziekenhuis moet. 

 

Beroep triagist

Na enkele jaren werkervaring én het succesvol behalen van de opleiding Triagist mag je aan het werk als triagist in een huisartsenpost. Als triagist beoordeel je de ernst van de klacht van een patiënt. Je stelt gerichte vragen over de opgetreden symptomen en achterhaalt de spoed van de klacht. Op basis van deze informatie bepaal je het vervolgtraject en regel je dit. Dit kan zijn het regelen van een consult op de HAP, het sturen van een ambulance, een huisbezoek van de huisarts plannen of zelf advies geven via de telefoon. Daarnaast neem je ook bloed af, maak je recepten, geef je injecties, assisteer je de huisarts en doe je urineonderzoek.

 

Triagist iets voor jou?

Professionaliteit, klantgerichtheid, communicatief sterk en goed kunnen samenwerken: dat zijn belangrijke vaardigheden om te hebben als triagist. Jij maakt namelijk de eerste beslissing over hoeveel spoed achter een klacht van een patiënt zit. Daarna ga je samenwerken met zorgverleners van de HAP en van andere werkvelden. Je moet hen kunnen informeren over de symptomen van de patiënt en de klacht die daarbij hoort.

 

Waar werken als triagist

Een triagist werkt op een huisartsenpost (HAP). Dit is een regionaal centrum waar meerdere artsen samenwerken buiten de gewone werktijden van een huisarts. Dit is ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. Patiënten bellen naar huisartsenposten als de klacht niet tot de volgende (werk)dag kan wachten.
 

Specialiseren

Er is een breed aanbod in nascholing voor triagisten. Je kunt je specialiseren in bepaalde onderdelen van triage. Denk bijvoorbeeld aan de NHG-Triagewijzer, de ABCDE-methodiek of een cursus over hoe je om moet gaan met weerstand. 

 

Je kunt als triagist ook als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan.

Wat doet een triagist?

Als triagist werk je in een huisartsenpost (HAP) en ben je het eerste aanspreekpunt voor mensen die bellen en daarna langskomen. Patiënten komen op een HAP met klachten die niet tot de volgende (werk)dag kunnen wachten. Een huisartsenpost is namelijk open buiten de gewone werktijden van een huisarts. Je bent dus ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend werkzaam. 

 

Je beoordeelt de ernst van de klacht van de patiënt, dit heet triage. Er zijn twee soorten triage, namelijk telefonische en fysieke. Bij fysieke triage help je een patiënt aan de balie, bij telefonische triage aan de telefoon.

 

Wanneer je een patiënt aan de telefoon of aan de balie hebt, ga je bepalen wat de klacht is, hoeveel spoed dit heeft en wat een passend vervolgtraject is. Dit doe je met ondersteuning van de standaard voor triagisten (NTS). De standaard is bestemd voor triagisten, SEH-verpleegkundigen en centralisten op de meldkamers van de ambulancezorg. Zo is er een werkwijze voor alle triagisten die veilig en efficiënt is. De standaard bestaat uit vijf stappen:

 

1.    Bepalen of er een levensbedreiging is
Je gaat bepalen of de situatie levensbedreigend is. Dit doe je met de zogenoemde ABCDE-methode. De klacht met de meeste levensbedreiging wordt als eerste onderzocht.

 

2.    Kiezen van de ingangsklacht
Je bepaalt wat de precieze klacht is. Dit doe je door vragen te stellen over de symptomen die de patiënten ondervinden. Zodra je weet wat de symptomen van de patiënt zijn, bepaal je de klacht die daar bij past.

 

3.    Achterhalen spoed van de klacht
Het bepalen van de spoed van een klacht. Dit doe je door veel vragen aan de patiënt te stellen.

 

4.    Bepalen van vervolgacties 
Op basis van de urgentie die je hebt vastgesteld, wordt er een vervolgtraject bepaald. Dit kan zijn het regelen van een consult op de HAP, het sturen van een ambulance, een huisbezoek van de huisarts plannen of zelf advies geven via de telefoon. 

 

5.    Advies geven en resultaat afstemmen met de patiënt
Je gaat de patiënt vertellen wat het mogelijke verloop van de klacht is en geeft daarbij aan wat de vervolgacties zijn.

 

Als triagist werk je nauw samen met het team van de huisartsenpost dat onder andere bestaat uit andere triagisten, huisartsen en ambulancechauffeurs. De triagist moet na het gesprek met de patiënt een vervolgtraject bepalen. Dit vervolgtraject communiceer je ook richting de andere zorgverleners, bijvoorbeeld via een intern communicatiesysteem.

 

Andere taken van een triagist zijn ook wel bloed afnemen, het maken van recepten, injecties geven, assisteren van de huisarts en het doen van urineonderzoek.

Past het bij je?

Als triagist moet je communicatief sterk zijn. Je moet namelijk helder krijgen hoe het gesteld is met de patiënt. Dit doe je door veel door te vragen, goed te luisteren en niet bang te zijn om beslissingen te nemen. Daarbij moet je ook stressbestendig zijn. Je moet er tegen kunnen dat er veel afhangt van jou als triagist. Jij maakt namelijk de eerste beslissing over de hoeveelheid spoed van een klacht van een patiënt.

 

Je werkt zelfstandig, bent verantwoordelijk en professioneel. Als eerste aanspreekpunt voor patiënten moet je niet alleen patiënten goed kunnen opvangen maar ook de juiste vervolgacties bepalen. Bij het opvangen van patiënten is het belangrijk dat je een goed inlevingsvermogen hebt. Patiënten moeten het gevoel hebben dat ze alles kwijt kunnen en de ruimte krijgen om dit te vertellen. 

 

Het goed kunnen samenwerken met zorgverleners op de HAP en uit andere werkvelden – zoals de geestelijke gezondheidszorg of thuiszorg- is van belang. Nadat je de vervolgstappen hebt bepaald, moet je hen kunnen informeren over de betreffende patiënt en de klacht. Na contact met jou als triagist start namelijk het vervolgtraject. 

 

Kortom, wat je nodig hebt, is:

  • communicatieve vaardigheden
  • doorzettingsvermogen
  • zelfstandigheid en verantwoordelijkheid
  • professionaliteit
  • klantgerichtheid
  • goed kunnen werken in teamverband
     

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2155 - €2975 per maand