Triagist - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Triagist

Tijdens de post mbo-opleiding Triagist leer je alles over de werkzaamheden van een triagist. De triagist is de eerste die de patiënt aan de lijn krijgt als hij belt naar een huisartsenpost. De triagist bepaalt dan met hoeveel spoed de dokter de patiënt moet onderzoeken en hóe dat moet gebeuren, bijvoorbeeld consult, bezoek van de huisarts of meteen met de ambulance naar het ziekenhuis. Tijdens de opleiding verdiep je je in alle aspecten van triage, wat het beoordelen van de ernst van de klacht betekent.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De opleiding Triagist leert je wat je moet doen als je een patiënt spreekt die de huisartsenpost belt.

 

Tijdens de post MBO-opleiding Triagist leer je alles over de werkzaamheden van een triagist. De triagist is de eerste die de patiënt aan de lijn krijgt als hij belt naar een huisartsenpost. De triagist bepaalt dan met hoeveel spoed de dokter de patiënt moet onderzoeken en hóe dat moet gebeuren, bijvoorbeeld consult, bezoek van de huisarts of meteen met de ambulance naar het ziekenhuis. Tijdens de opleiding verdiep je je in alle aspecten van triage, wat het beoordelen van de ernst van de klacht betekent.

 

Studeren voor Triagist

De opleiding Triagist kun je volgen bij een geaccrediteerde huisartsenpost of opleidingsinstituut. De duur van de opleiding is afhankelijk van waar je de opleiding volgt. Dit kan verschillen van 3 dagdelen tot maximaal 7 dagdelen. Voordat je aan deze opleiding begint, heb je al enkele jaren werkervaring opgedaan als doktersassistent of verpleegkundige.



Werken als triagist
Als triagist werk je op huisartsenposten (HAP). Patiënten komen daar met klachten die niet tot de volgende (werk)dag kunnen wachten. Een huisartsenpost is open buiten de gewone werktijden van een huisarts. Huisartsen bieden hier ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zorg, ook op feestdagen zijn zij actief. Het is verantwoordelijk werk. Als triagist heb je doorzettingsvermogen nodig en moet je eigen grenzen goed kunnen bewaken.



En na je opleiding tot triagist? 
Er is een breed aanbod in nascholing voor triagisten. Je kan je specialiseren in bepaalde onderdelen van triage. Zo’n vervolgopleiding kan bijvoorbeeld gaan over de NHG-Triagewijzer, de ABCDE-methodiek of een cursus over hoe je moet omgaan met weerstand. Het diploma Triagist is vijf jaar geldig. Daarna is het mogelijk om herregistratie (verlenging) aan te vragen.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Triagist leer je alles over hoe je triagegesprekken voert. Triage is het beoordelen van de ernst van de klacht van een patiënt. Je maakt kennis met fysieke en telefonische triage. Je gaat een aantal competenties onder de knie krijgen, waaronder:



- klantgericht werken 
- urgentie bepalen en vervolgtraject indiceren
- werkprocessen organiseren
- samenwerken en afstemmen met collega’s en andere disciplines  

 

De competenties leer je aan de hand van drie onderdelen:



-    Theoretisch deel
Het theoretische deel leer je via een digitale leeromgeving. Je doet kennis op over het functioneren van het menselijk lichaam. Bij triage bepaal je de klacht van een patiënt en hoe veel spoed deze heeft. Aan de hand van het verhaal van de patiënt leer je de symptomen achterhalen en herkennen wat de precieze klacht is.


-    Urgentiebepaling op basis van de NHG-Triagewijzer
Je leert via de protocollen uit de NHG-Triagewijzer te bepalen met hoeveel spoed een klacht moet worden afgehandeld. Daarna zet je een vervolgtraject uit voor de patiënt. 


-    Triage in de praktijk 
Je gaat oefenen met triagegesprekken. Uiteindelijk kun je de patiënt goed opvangen, gerichte vragen stellen en de patiënt adviseren over het vervolgtraject. 


Portfolio 
De competenties worden aan het eind van de opleiding getoetst door middel van een medische kennistoets, communicatietoets en een positieve praktijkbeoordeling. Daarnaast komt alle kennis en ervaringen die je tijdens de opleiding hebt opgedaan samen in een portfolio. Daarin staat beschreven wat je kunt, hoe dat blijkt en hoe je je hebt ontwikkeld. Dit portfolio heb je nodig om je diploma tot triagist te behalen.


Kwaliteitsregister
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in kwaliteitsregister Doktersassistent, ondergebracht bij Kabiz.

Duur en Leerwijze

De duur van de opleiding Triagist is afhankelijk van het gekozen opleidingsinstituut. De opleiding duurt minimaal 3 dagdelen en maximaal 7 dagdelen. De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Bij de meeste opleidingsinstituten is er een digitale leeromgeving. Het theoretische deel volg je dan online.


Het is ook mogelijk om intern bij een geaccrediteerde huisartsenpost je diploma als triagist te halen. De duur is dan afhankelijk van de afspraken die je met je werkgever maakt.  

 

Lees meer over:

 

Toelatingseisen

Om je te specialiseren tot triagist heb je één van de volgende diploma’s nodig:



-    Doktersassistent (MBO niveau 4)
-    Verpleegkundige (MBO niveau 4)
-    Basisarts (universitair)


Lees meer over de volgende opleidingen:

 

 

Aanvullende eisen
Om met een goede basis aan deze opleiding te beginnen, is het belangrijk om al een jaar werkervaring te hebben als verpleegkundige, doktersassistent of een soortgelijke functie.

 

Al aan het werk bij de huisartsenpost?
Je kunt ook intern bij een geaccrediteerde huisartsenpost een diploma tot triagist halen. Informeer voor de mogelijkheden bij je werkgever.

 

Al werkervaring?
Heb je niet de vereiste diploma's maar bijvoorbeeld wel relevante werkervaring? Dan kun je al ontwikkelde competenties laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Dit doe je via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties).

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Doktersassistent

MBO Verpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

OPLEIDINGSINSTITUUT

Bloom Communicatie

Latona Trainingen

Stichting Koel

Van Campen Consulting

Laatst bijgewerkt:

2024 M10 30