Uroloog - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Uroloog

Mannen gaan ook bijvoorbeeld naar de uroloog wanneer ze impotent zijn, een tumor hebben of gesteriliseerd willen worden. Vrouwen gaan voor dat laatste naar de gynaecoloog. Naast het stellen van diagnoses en het opstellen en uitvoeren van behandelingen, ben je als uroloog ook veel aan het opereren. Een beroep met variatie dus.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris uroloog

Welke opleiding?

Om uroloog te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

 

 

Daarna kun je gaan solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Urologie in een ziekenhuis. 

 

Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen. De opleiding bestaat uit twee jaar Algemene Heelkunde en vier jaar Urologie.Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen en opereren onder leiding van ervaren urologen. De relatie leerling-uroloog wordt ook wel een meester-gezel relatie genoemd. Hoe dan ook: je gaat dus tijdens de studie al aan de slag als uroloog.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

 

Je loopbaan

Als uroloog zit je zo goed als aan de top van je carriëre, want je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied van de urologie, door bijvoorbeeld na je afstuderen nog een korte studie van twee jaar te volgen. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als uroloog leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.


Is er werk?
Er is op dit moment een tekort aan urologen. Dit zal in de toekomst nog wel zo blijven. Dus heb je eenmaal een opleidingsplaats kunnen bemachtigen, dan kun je na je specialisatie direct aan de slag.


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als uroloog werk je in een ziekenhuis op de afdeling Urologie. De meeste urologen werken als zelfstandig uroloog of eventueel in een maatschap. Dit is een samenwerkingsverband met andere medisch specialisten. Een andere mogelijkheid is dat je als uroloog in dienstverband werkt bij een ziekenhuis.


Mogelijke instellingen

  • Algemeen of specialistisch ziekenhuis, universitair medisch centrum (Ziekenhuizen)

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris uroloog

Wat verdient een uroloog? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.

 

Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.

 

Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.

 

Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris dat je dan verdient, is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar