Verloskundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verloskundige

In het beroep verloskundige zorg je voor een goede en veilige begeleiding tijdens de zwangerschap en geboorte. Ook de eerste periode na de geboorte ben je medisch verantwoordelijk voor moeder en kind. Je schat voortdurend risico’s in en schakelt zo nodig specialistische zorg in. Dit maakt jou een zelfstandig medisch professional met een poortwachtersfunctie.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verloskundige

Welke opleiding?

Om verloskundige te worden, volg je de opleiding:
 

 

Je loopbaan

Als verloskundige kun je uit meerdere mogelijkheden kiezen:

 

 • een eigen praktijk
 • loondienst of waarnemerschap bij een zelfstandig gevestigde verloskundige
 • een dienstverband in een ziekenhuis als klinisch verloskundige
 • werken in een gezondheidscentrum


Je verder ontwikkelen
Er zijn allerlei mogelijkheden voor aanvullende opleidingen en specialisatie na je basisopleiding. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot verloskundig echoscopist. Ook is er een opleiding voor verloskundigen in het ziekenhuis (Klinische Verloskunde) en kun je docent worden.

 

Wil je verder in onderzoek, onderwijs en/of management? Dan kun je een masteropleiding Verloskunde volgen aan de Universiteit van Amsterdam.


Klinisch verloskundige

Een klinisch verloskundige is een verloskundige die in het ziekenhuis werkt. Hierdoor zie je voornamelijk patiënten die vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis bevallen.

 

Om klinisch verloskundige te worden, volg je na de 4-jarige HBO-opleiding Verloskunde een vervolgopleiding Klinische Verloskunde (1 jaar) of Physician Assistant Verloskunde (2,5 jaar).


Is er werk?
Bijna de helft van alle verloskundigen werkt in een eigen praktijk of maatschap. Ook is een groot deel van de verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis. Verloskundigen in het ziekenhuis worden ook wel klinisch verloskundigen genoemd.

 

De vraag naar verloskundigen is groot (UWV, 2019). Na je opleiding heb je daarom een grote kans op werk.


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Waar werk je?

De meeste verloskundigen werken als zelfstandige in een eigen praktijk. Anderen werken bijvoorbeeld in een ziekenhuis of gezondheidscentrum.
In het ziekenhuis begeleid je vrouwen die te maken hebben met complicaties voor, tijdens of na de bevalling.

 

Als zelfstandig verloskundige of werkend vanuit een gezondheidscentrum doe je zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het ziekenhuis.

 

Je reist in de directe omgeving als je thuisbevallingen doet en controles uitvoert na de bevalling.


Mogelijke instellingen

 • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
 • Thuiszorg
 • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris verloskundige

Wat verdient een verloskundige? Wanneer je als verloskundige in een eigen praktijk werkt, is je inkomen afhankelijk van het aantal en soort werkzaamheden dat je verricht. De meeste taken worden door ziektekostenverzekeraars vergoedt.

 

Je kunt zo'n 120 bevallingen per jaar uitvoeren als je fulltime werkt. Per bevalling ontvang je een vergoeding. Dit zorgt voor een omzet van ongeveer € 98.000,- op jaarbasis. Daar gaan echter nog allerlei kosten vanaf, bijvoorbeeld voor verzekeringen, praktijkruimte, een auto en andere zaken. Hoe duur is je pand? Heb je een assistente en gebruik je dure materialen? Al dat soort zaken spelen een rol.

 

De meeste verloskundigen houden een belastbaar inkomen van ongeveer € 46.000,- per jaar over. Dit inkomen is inclusief onregelmatigheids- en vakantietoeslag, premie ziektekostenverzekering, premie arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. Na aftrek van deze zaken houd je een brutoloon over van ongeveer € 3.300,- per maand.

 

Daarnaast beschik je als ondernemer nog over een aantal andere aftrekposten, afhankelijk van hoeveel uren je in de onderneming steekt. Je feitelijke inkomen kan dus hoger liggen dan het hier vermelde.

 

Als je in dienstverband voor een instelling als een ziekenhuis werkt, ligt je brutosalaris ongeveer tussen € 3.770,- en € 4.305,- per maand.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2795 - €4685 per maand