Wat doen topsporters na hun carrière? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Wat doen topsporters na hun carrière?

In deze blog word verteld wat top sporters doen na hun carrière.

 

De carrière van topsporters heeft een houdbaarheidsdatum. De meeste professionele atleten nemen vóór hun veertigste afscheid van hun topsportcarrière. Maar wat gaan ze daarna doen? CVster zocht uit wat Olympische medaillewinnaars na hun carrière gaan doen.

 

Meerderheid Olympische medaillewinnaars kiest voor vervolgcarrière in de sport

De meeste Olympische medaillewinnaars kunnen ook na hun topsportbestaan de sport niet achter zich laten. Een meerderheid van 55,1% van de onderzochte topsporters kiest er namelijk voor om actief te blijven in de sportwereld.

 

Zij gaan bijvoorbeeld aan de slag als coach, richten hun eigen sportkledinglijn op of gaan professionele atleten begeleiden. Vier op de tien richt zich volledig op een loopbaan in de sport, terwijl 15,1% van deze sporters een functie in de sport combineert met een baan die juist niets met sport te maken heeft.

 

Vrouwen kiezen vaak voor combinatie

Mannelijke Olympische medaillewinnaars kiezen vaker voor een vervolgcarrière die alleen gericht is op sport dan vrouwen: 43,9% tegenover 36%. Vrouwelijke medaillewinnaars kiezen juist vaker voor een combinatie tussen een functie in de sport en een niet-sportgerelateerd beroep.

 

Bijna de helft van de topsporters kiest voor carrière buiten de sport

45% van alle professionele atleten laat de sport helemaal achter zich en kiest voor een maatschappelijke carrière. De meeste van hen kiezen voor een baan in de zorg, in de zakenwereld of als coach, namelijk ruim vier op de tien.

 

52,9% van de topsporters volgde opleiding in andere richting

Meer dan de helft van de onderzochte topsporters heeft een opleiding gevolgd in een andere richting, terwijl ze ook na hun carrière nog actief bleven in de sport. 7% van hen volgde een sportopleiding, bijvoorbeeld tot docent Lichamelijke Opvoeding.

 

Individuele sporters kiezen vaker voor loopbaan in de sport dan teamsporters

In het onderzoek is ook de carrière van individuele sporters en teamsporters vergeleken. Gebleken is dat individuele sporters vaker voor een sportgerelateerde functie kiezen dan teamsporters. Bijna driekwart van de individuele sporters blijft betrokken bij de sport, waarvan 11,9% gedeeltelijk. Bij teamsporters kiest slechts 48,4% voor een loopbaan in de sport en 16,4% voor een combinatie met een niet sportgerelateerde functie.

 

Keuze vervolgcarrière per sport

In Nederland zijn er sinds 1992 meer dan 100 Olympische medaillewinnaars gehuldigd in acht verschillende sporten: hockey, judo, roeien, paardensport, schaatsen, waterpolo, volleybal en zwemmen. Hoe zij hun vervolgloopbaan hebben ingericht verschilt per sport.

 

Binnen de paardensport hebben bijna alle medaillewinnaars ervoor gekozen om actief te blijven in de sport. Bijvoorbeeld met hun eigen wedstrijdstal. Ook veel schaatsers vervolgen hun loopbaan in de sport, namelijk 83,3%. Dit is een groot verschil met roeien, hockey en waterpolo. Meer dan de helft van de topsporters uit deze disciplines is namelijk niet meer actief in de sportbranche.