Werken als Anesthesie medewerker | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Werken als Anesthesie medewerker

In dit artikel duiken we dieper in het spannende beroep van Anesthesie medewerker. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met Remko ter Riet, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesie Medewerkers.

 

Wat doet een anesthesiemedewerker?

Anesthesiemedewerkers spelen een cruciale rol in de operatiekamer. Ze zorgen ervoor dat patiënten tijdens chirurgische ingrepen comfortabel en veilig zijn. Dit omvat het toedienen van medicijnen om bewustzijn te verminderen, het nauwlettend volgen van vitale functies en het beheren van luchtwegondersteuning. Deze rol vereist diepgaande medische kennis , verpleegkundige vaardigheden  en technologie en draagt bij aan het welzijn van patiënten tijdens operaties.

 

Waarom een Anesthesie medewerker?

Remko deelt met ons een van de leukste aspecten van het beroep: de voortdurende verandering en technologische vooruitgang. De afgelopen twee decennia heeft hij grote veranderingen ervaren op het gebied van verslaglegging, het gebruik van elektronische apparatuur en zelfs kunstmatige intelligentie. Remko vertelde bijvoorbeeld hoe hij erg uitkijkt naar de simulaties die zullen komen om studenten praktijk te leren. Zo gaf hij aan dat hij al voorbeelden heeft gezien dat je met simulaties het beroep zou kunnen oefenen.  Je komt dus terecht in een dynamische omgeving waar je voortdurend kunt leren en groeien.

Buiten de voortdurende veranderingen verteld hij ook hoe het werk in de zorg ook erg leuk is. Dit komt volgens hem onder andere omdat het vak uitdagend en breed is. 

 

“”Ondanks alle berichten dat werken in de zorg best wel zwaar is, is werken in de zorg vooral heel erg leuk!“”

Diverse Opleidingsmogelijkheden

Hoe word je een anesthesiemedewerker? Remko legt uit dat er talloze opties zijn. Sommige studenten starten direct met een gespecialiseerde opleiding tot anesthesiemedewerker, die vaak wordt aangeboden in samenwerking met ziekenhuizen. Hier leer je specifiek wat nodig is om te werken als anesthesiemedewerker en kun je vaak ook meteen aan de slag, wat handig is als je al werkt en je inkomen wilt behouden. Carriere mogelijkheden zijn sterk beperkt met deze in-service opleiding zonder verpleegkundige vooropleiding.

Voor degenen die meer flexibiliteit willen, is een gecombineerde opleiding in verpleegkunde en anesthesie een uitstekende keuze. Hiermee kun je later in je carrière verschillende paden in de zorg verkennen en doorgroeien. Remko raadt dan ook aan om deze weg te volgen omdat je bredere kennis krijgt en je meer inzicht kan krijgen in wat je wel en niet leuk vindt.

 

Studenten als Innovators

Als voorzitter van de beroepsvereniging van anesthesie medewerkers, moedigt Remko aan, om als student met ambities om anesthesiemedewerker te worden, je bij deze vereniging te voegen. Zo vertelt hij dat je hier waardevolle ervaringen verkrijgt, netwerkmogelijkheden hebt en je de kans krijgt om extra vaardigheden te ontwikkelen buiten je beroep.

Door deel te nemen aan de vereniging kun je als student een grote impact hebben op innovatie en ontwikkeling. Studenten brengen nieuwe ideeën in en dagen vaak bestaande werkwijzen uit. Ze organiseren zelfs congressen en hebben bijvoorbeeld met succes de verplichte terugbetaling van opleidingen door werkgevers aangevochten, wat nu op Europees niveau als onrechtmatig wordt beschouwd.

Verder op Verkenning

Kortom, als je gepassioneerd bent over werken in de zorg, een brede medische kennis en vaardigheden, uitdagingen zoekt en geïnteresseerd bent in innovatie en ontwikkeling, overweeg dan een studie en carrière als anesthesiemedewerker. Dankzij de toewijding van studenten en voortdurende technologische vooruitgang is dit een vakgebied dat altijd in beweging is en vol kansen zit.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over anesthesiemedewerkers te bezoeken. Uiteraard kun je ook  je vragen kwijt bij de Choozguides, zoals Remko, vragen voor meer informatie.