Werken in de zorg of welzijnssector? Zo vermeld je vrijwilligerswerk op je CV | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Werken in de zorg of welzijnssector? Zo vermeld je vrijwilligerswerk op je CV

 Wanneer is het handig om vrijwilligerswerk op je cv te zetten en hoe doe je dat precies? Dat lees je in dit artikel.

 

 

Wil jij werken in de zorg of welzijnssector? Dan kan het handig zijn om vrijwilligerswerk dat hiermee te maken heeft op je cv te vermelden. Zo laat je namelijk zien dat je energie, motivatie, doorzettingsvermogen en werklust hebt. Het zegt ook veel over je karakter en de kennis en ervaring die je hebt opgedaan.

 

Vrijwilligerswerk wel of niet op je CV vermelden?

Het is in veel gevallen handig om vrijwilligerswerk op je CV te melden. Het zegt namelijk veel over je kennis, vaardigheden en karakter. Ben je een starter op de arbeidsmarkt of wil je een carrièreswitch maken, bijvoorbeeld naar de zorg of welzijnssector? Dan heb je misschien nog niet genoeg werkervaring. Maar dan kun je je vaardigheden op je cv zetten en je wellicht onderscheiden.

 

De voordelen van vrijwilligerswerk op je CV

De naam zegt het al: als vrijwilliger help je vrijwillig andere mensen. Je vindt het belangrijk om je steentje bij te dragen en bent maatschappelijk betrokken. Als je vrijwillig extra werk doet naast je baan, studie of het opvoeden van kinderen, laat je aan potentiële werkgevers zien dat je gemotiveerd en een doorzetter bent en graag de handen uit de mouwen steekt. Als vrijwilliger werk je aan je persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten en ontwikkel je jezelf.

 

Wanneer is het handig om vrijwilligerswerk op je cv te zetten?

Het is niet altijd nuttig om vrijwilligersactiviteiten op je CV te zetten. Doe dit bijvoorbeeld alleen als je taken en werkzaamheden als vrijwilliger aansluiten op de vacature of het bedrijf of als er specifiek om gevraagd wordt. Het kan ook handig zijn om het te vermelden als je nog weinig werkervaring hebt of als het bedrijf kandidaten zoekt die maatschappelijk betrokken zijn.

 

Wanneer zet je vrijwilligerswerk niet op je CV?

Het is niet altijd verstandig om vrijwilligerswerk te benoemen. Doe het bijvoorbeeld niet als het teveel ruimte op je CV kost. Deze mag namelijk in de regel maar twee A4-tjes lang zijn. Is hij langer dan dat, dan is de kans groot dat een recruiter hem niet leest omdat hij of zij daar geen tijd voor heeft. Check daarom of je genoeg ruimte hebt om het te noemen.

 

Noem het ook niet als het te lang geleden is. Taken en werkzaamheden die je vijf jaar of langer geleden hebt gedaan zijn nu niet zo relevant meer. Heb je een soortgelijke functie gehad maar dan betaald of genoeg werkervaring voor een carrière in de zorg of de welzijnssector? Noem je vrijwilligerstaken dan helemaal niet.

 

Waar vermeld je vrijwilligerswerk in je CV?

Het is handig om je vrijwilligerswerk zo hoog mogelijk in je CV te zetten. Benoem het kort maar krachtig en beschrijf wat je precies hebt gedaan en welke resultaten je hebt geboekt. Ze ziet een recruiter meteen wie jij bent als persoon en welke impact je hebt gemaakt. Heel veel succes!