Zou jij graag in de zorg willen werken, maar heb je hier niet helemaal de juiste achtergrond voor? Het is de moeite waard om het toch te overwegen! Twijfel je over een switch naar de zorg, maar weet je niet of dit na je 40e nog wel kan? Wij vertellen je alles wat je moet weten over een carrièreswitch op latere leeftijd.
Waarom een carrièreswitch?
Als je een baan hebt die niet bij je past kan je snel verveeld raken. Bijvoorbeeld doordat je het werk niet interessant of uitdagend vindt, of omdat je je vaardigheden niet (volledig) kunt inzetten. Dit leidt tot frustratie en zorgt ervoor dat je niet meer met plezier naar je werk gaat. Je kunt er zelfs een burn-out van krijgen.
Van loopbaan veranderen kan spannend zijn. Je laat namelijk je vertrouwde omgeving achter voor iets waarvan je niet zeker weet of het bij je past. Het is ook niet iets wat je zomaar doet. Maar als je bij je huidige baan denkt ‘genoeg is genoeg’, dan is het moment aangebroken om er toch voor te gaan.
Een andere carrière na je veertigste
Veel mensen denken dat ze na hun veertigste niet meer van loopbaan kunnen veranderen. Bijvoorbeeld doordat ze minder productief zouden zijn dan jongere kandidaten of doordat ze te oud zouden zijn om nog aangenomen te worden.
Niets is echter minder waar. Als je veertig bent, ben je namelijk helemaal nog niet oud. Bovendien mogen werkgevers niet selecteren op leeftijd. Ze moeten kijken naar je karakter, ervaring en vaardigheden en of je geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Een voordeel is dat jij als veertiger meer werkervaring hebt dan jongere kandidaten en daardoor een streepje voor kunt hebben.
Wat ook in je voordeel werkt is dat je met een carrièreswitch op latere leeftijd laat zien dat je gedreven bent en doorzettingsvermogen hebt. Je komt namelijk uit je comfortzone om nieuwe dingen te leren en nieuwe vaardigheden op te doen.
Hoe maak je een carrièreswitch op je veertigste?
Van loopbaan veranderen is niet makkelijk. Zeker als je naar een hele andere branche gaat, zoals de zorg. Bij sommige bedrijven kun je zonder diploma aan de slag, maar de kans is groot dat je je moet laten bij- of omscholen.
Je kunt bij potentiële toekomstige werkgevers navragen of je direct aan de slag kunt of eerst nog een opleiding moet volgen. Misschien staan er vacatures open voor leerlingen, of kun je stagelopen of een opleidingsplek krijgen. Het kan ook zijn dat je een of meerdere specifieke opleidingen moet volgen.
Gelukkig zijn er opleidingen die je gratis kunt volgen (Stap Budget). Bedenk dus van tevoren wat je precies in de zorg wilt gaan doen en kijk wat er mogelijk is. Het is nooit te laat voor een carrièreswitch, dus grijp je kans!