YouChooz helpt je met je studiekeuze! | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

YouChooz helpt je met je studiekeuze!

Ben je bijna klaar met de middelbare school? Dan sta je waarschijnlijk voor de lastige keuze: welke opleiding ga je doen? Geen paniek! YouChooz gaat jou helpen om de beste studiekeuze te maken.

Waarom een studiekeuze belangrijk is

Iedereen benadrukt het, of het nu je ouders, leraren of misschien zelfs je vrienden zijn: je studiekeuze is een belangrijke keuze. Maar waarom is dit eigenlijk? Het meest voor de hand liggende antwoord is dat het kiezen van een studie die bij je past, tijd en geld bespaart. Op die manier hoef je niet meerdere studies te volgen totdat je een studie hebt gevonden die daadwerkelijk bij je past. Maar er zijn ook persoonlijke redenen, zoals het ontwikkelen van je passie en het najagen van activiteiten die je echt leuk vindt en waarin je wilt groeien. 

 

Om meer te weten te komen over waarom je studiekeuze belangrijk is, kan je deze blog lezen die in meer detail je alle redenen uitlegt. 

 

Hoe je de juiste studiekeuze maakt

Het belang van je studiekeuze is nu duidelijk. Maar hoe maak je deze keuze? Uiteraard heb je de eerste stap al gezet toen je jouw profielkeuze ging maken. Met deze keuze heb je al vaak een richting gevonden van waar je interesse ligt. Met deze voorkennis kan je al sommige mogelijke studies van je lijst halen. Heb jij je profielkeuze nog niet gemaakt? Lees dan deze blog hoe je deze keuze maakt!

 

Toch begrijpen we dat het nog steeds een behoorlijk overweldigende keuze kan zijn. Met zoveel verschillende studies, niveaus en scholen lijkt de keuzemogelijkheid eindeloos. Daarom raden we je aan om, voordat je op verkenning gaat bij scholen, eerst bij jezelf na te gaan wat je echt leuk vindt. Het kan handig zijn om een lijstje te maken met al je favoriete onderwerpen op school, waar je goed in bent en wat je plezier geeft. Pas als je een volledig begrip hebt van waar jouw interesse ligt, kun je gaan kijken naar wat voor studies er op jouw niveau zijn. Kijk hier voor alle zorg, welzijn, en sport studies op alle niveaus. Je zult merken dat de eerste groep studies, die niet aansluit bij jouw interesses, al snel afvalt! 

 

Vind je het juist lastig om te vinden wat bij je interesses past? Doe dan de test op onze website en ontdek welke studies op jouw interesses aansluiten.

 

(Wil je meer tips over de eerste stappen bij het maken van een studiekeuze? Neem dan een kijkje op deze blog. Hier gaan we gedetailleerder in op de aspecten waar je rekening mee kunt houden.)


 

Open dagen van 2024

Waarschijnlijk is het lijstje met alle mogelijke studies nog steeds best groot. Geen probleem! Om dit op te lossen kan je open dagen bezoeken. Open dagen zijn specifieke dagen voor een mbo, hbo of universiteit om hun deuren open te gooien voor alle middelbare scholieren. Op deze dag kan je dan presentaties over studies bezoeken, je kan studenten vragen hoe zij de studie ervaren en je kan rondkijken door de klaslokalen. De keuze wordt een stuk makkelijker als je de open dag hebt bijgewoond!

 

Wil je weten wanneer alle open dagen voor het studiejaar 2024/2025 zijn? Wij hebben ze op een rijtje gezet:

  • Klik hier voor de mbo open dagen
  • Klik hier voor de hbo (bachelor) open dagen
  • Klik hier voor de universitaire (bachelor) open dagen

 

Open dagen: hier moet je op letten!

Heb je alle belangrijke open dagen in je agenda gezet? Top! Nu is het natuurlijk van belang dat je het maximale uit de open dag haalt. Tijdens de open dag zullen er tal van studenten en docenten aanwezig zijn. Grijp deze kans om vragen te stellen en met hen te praten, zodat je een goed beeld krijgt van de studie en de school. Bovendien staan er vaak diverse activiteiten en presentaties op het programma. Deze bieden vaak een heldere indruk of de studie echt bij je past. Zorg er dus voor dat je van tevoren hebt gecheckt waar en wanneer je ergens moet zijn.

 

Wil je meer tips over hoe je het meest uit je open dag kan halen? Kijk dan op deze blog voor meer tips en tricks!


 

Het maken van een studiekeuze is een belangrijke stap, maar met YouChooz sta je er niet alleen voor. Ontdek jouw mogelijkheden, laat je inspireren en maak de beste keuze voor een succesvolle toekomst.