Een mooie carriere | YouChooz
Ga naar belangrijkste content

Een mooie carrière

 

Om vooruit te komen in je werk, heb je ervaring en/of extra scholing nodig. Voor het eerste zorg je zelf, het tweede is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van jou en je (toekomstige) werkgever. Kiezen voor zorg, welzijn of sport is kiezen voor een uitdagende sector waarbinnen je kunt groeien.

Recht op bij- en nascholing
In bijna iedere cao zijn afspraken gemaakt over bij- en nascholing. In veel gevallen is er budget beschikbaar en kun je, samen met je werkgever, een opleidingsplan samenstellen. In de praktijk betekent dit dat je werkgever kan bijdragen aan jouw ontwikkeling. Door een deel van de kosten op zich te nemen en/of door jou in werktijd te laten studeren.

Welke mogelijkheden er zijn, hangt af van het opleidingsplan en het beschikbare budget. Je kunt hiernaar informeren bij de afdeling Personeelszaken.

Jezelf ontwikkelen in zorg en welzijn
Je zou het misschien niet denken, maar de carrièremogelijkheden in zorg en welzijn zijn goed. Denk bijvoorbeeld aan een loopbaan in management- en beleidsfuncties, het opleiden van leerlingen of een specialisatie in een bepaald vakgebied. Het aanbod aan opleidingen en trainingen voor professionals in de sector zorg en welzijn is groot.

Leer meer in de sector sport
Meer leren dan je al weet, dat is geen slecht vooruitzicht. In de sportsector is dat goed mogelijk, je hebt namelijk volop de mogelijkheid om door of bij te leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door extra cursussen te volgen of vrijwilligerswerk te doen. Op deze manier kun je je extra verdiepen in je vakgebied of je kunt je kennis juist verbreden naar een ander werkveld, zoals de gehandicaptensport! 

Je ervaring telt!
Niet veel diploma's, maar wel een berg ervaring? Via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties) kun je je ervaring omzetten in certificaten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de juiste papieren verkrijgen voor een bepaalde functie of meer inzicht krijgen in je loopbaanmogelijkheden. Lees meer over EVC.

Praktische informatie
Er staan diverse opleidingen op deze site. Daar zitten ook vervolgopleidingen bij. Je kunt opleidingen vinden door op de homepagina te klikken op de button ‘Opleidingen’. Links in de navigatie zie je dan het kopje 'Ik heb nu'. Kies hier het hoogste niveau van de opleidingen die je hebt afgerond (bijvoorbeeld MBO) en zie welke opleidingen je daarna kunt volgen.

Is er werk?
Bij de meeste beroepen op deze site is bekend of en hoeveel werk er is. Bij elke beroepsbeschrijving vind je deze informatie onder de knop ‘Loopbaan’.

Vanaf deze loopbaanpagina kun je ook doorklikken naar passende vacatures op werk.nl, de website van het UWV. Nog meer vacatures vind je op de regionale zorg- en welzijnssites die je vindt bij ‘Werk vinden’.

Zie ook:
Beroepen
Opleidingen vinden op toelatingseis
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring
Werk vinden