Anesthesiemedewerker - Carrièremogelijkheden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Anesthesiemedewerker

De opleiding Anesthesiemedewerker bereidt jou voor op het uitvoeren van medische handelingen zoals het onderhouden van een narcose en beginnen met reanimeren.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wat word je?
Vervolgopleidingen

Wat word je?

Na de opleiding ga je werken als:

 

 

Dat houdt in dat je samen met de anesthesioloog de patiënt onder algehele anesthesie brengt of deze een plaatselijke verdoving toedient, bijvoorbeeld via een ruggenprik. Ook bewaak je voor, tijdens en na de operatie de vitale levensfuncties van je patiënt en geef je begeleiding. 

 

Je kunt deel gaan uitmaken van een traumateam, reanimatieteam of medisch mobiel team buiten het ziekenhuis (afhankelijk van het ziekenhuis waar je werkt). Tijdens je werkzaamheden werk je veelal zelfstandig onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesioloog. Je werkt dus nauw met elkaar samen.

 

Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Weet je nog niet welke baan echt bij je past? Neem een kijkje bij het beroep dat bij deze opleiding hoort. Of vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Vervolgopleidingen

Nadat je de opleiding hebt afgerond, kun je eventueel de opleiding tot operatieassistent gaan volgen, al wordt dit meestal andersom gedaan. Je krijgt in dat geval enkele vrijstellingen.

 

Ook bestaat de mogelijkheid om vanuit je ziekenhuis een opleiding te volgen als anesthesiemedewerker bij cardiopulmonale chirurgie. Je doet dan specifieke kennis op over openhartoperaties.

 

Verder bestaat er de mogelijkheid om de opleiding Preoperatieve Screening te volgen, bijvoorbeeld bij UMC Utrecht. Zie: waar aanmelden.

 

Wil je ook buiten de operatiekamer werkzaam zijn, dan kun je een aanvullende scholing volgen. Denk daarbij aan de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist (SPS). Sedatie betekent ‘het verlagen van het bewustzijn van een patiënt’. Sedatie is niet hetzelfde als algehele narcose. Alle belangrijke reflexen zoals ademhaling, hoesten en slikken blijven intact. Je werkt dan vaak op een ziekenhuisafdeling of behandelkamer.

 

Je kunt ook werken op poliklinieken waar kleine ingrepen plaatsvinden. Of bij pijnbestrijding na een operatie of tijdens chronische pijnbehandeling. Je kunt ook deel uitmaken van een traumateam.

 

Andere mogelijkheden zijn dat je verder gaat leren op het gebied van management of praktijkbegeleiding. Je kunt ook de eerstegraads docentenopleiding gaan doen.

 

Nadat je minimaal twee jaar werkervaring hebt opgedaan, kun je ook de masteropleiding Physician Assistant (MPA) gaan volgen. Om toegelaten te worden moet je eerst een assessment doen.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

DUUR

3 jaar

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2