Opleiding
De opleiding Begeleider in de GGZ met Ervaringsdeskundigheid wordt ook wel opleiding Ervaringsdeskundige GGZ genoemd. Deze opleiding (MBO niveau 4) is er voor mensen die zelf ervaring hebben als cliënt in de psychiatrische hulpverlening.
Heb jij die hulpverlening goed afgesloten en een plek gegeven? En wil je je ervaring nu inzetten om andere mensen te helpen? Dan is deze opleiding van 2 of 3 jaar misschien iets voor jou!
Studeren voor ervaringsdeskundige
In deze opleiding leer je hoe je mensen met langdurige en ernstige psychische problemen begeleidt. Hoe krijgen zij zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven terug? Hoe kun je helpen bij het uitstippelen van nieuwe doelen? En op welke manier kun je de naasten van jouw cliënt daarbij betrekken? Deze en andere vragen komen aan bod in de opleiding Ervaringsdeskundige GGZ.
BBL
Je kunt de opleiding alleen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen. Naast je baan ga je 1 dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren.
Stage- of werkplek
Leren in de praktijk is in de opleiding Ervaringsdeskundige GGZ belangrijk. Je hebt daarom een geschikte stage- of werkplek nodig als je aan de studie begint.
Werken als ervaringsdeskundige GGZ
Als ervaringsdeskundige GGZ kun je in een GGZ-instelling of in de maatschappelijke opvang werken. Je begeleidt cliënten één-op-één of in een groep. Een andere mogelijkheid is dat je ambulante hulp verleent. In dat geval ondersteun je cliënten die zelfstandig wonen. Meestal werk je in een team met andere zorgverleners.
De meeste ervaringsdeskundigen combineren hun functie met andere werkzaamheden. Ze zijn bijvoorbeeld ook verpleegkundige. Of ze geven trainingen waarin ze andere zorgverleners leren hoe zij ervaringsdeskundigheid het beste kunnen inzetten.
Wat leer je tijdens de opleiding?
De opleiding Ervaringsdeskundige in de GGZ is bedoeld voor studenten die zelf ervaring hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg. Je komt te weten hoe je je eigen persoonlijkheid en ervaring inzet om anderen te begeleiden. Daarbij leer je omgaan met allerlei verschillende mensen.
Je onderzoekt je eigen ervaringsverhaal en dat van je medestudenten. Samen bespreken jullie hoe je met verschillende situaties in het werk kunt omgaan.
Je leert verder hoe je als ervaringsdeskundige kunt reflecteren, analyseren en een dialoog kunt voeren. Je doet ervaring op met het ondersteunen van individuele cliënten. Daarnaast leer je hoe je bijvoorbeeld een zelfhulpgroep voor cliënten of een workshop voor collega’s begeleidt.
Basis- en profieldeel
In het basis- en profieldeel krijg je te maken met verschillende algemene vakken en taken die bij het beroep ervaringsdeskundige GGZ horen. Denk bijvoorbeeld aan:
• Engels, rekenen en burgerschap
• beroepsgerichte vakken. Je leert onder meer hoe je de vraag van cliënten inventariseert en een bijdrage levert aan een ondersteuningsplan
Keuzedeel
In deze opleiding is het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid door het gehele lesprogramma verweven. Daarnaast besteed je extra aandacht aan dit onderwerp in het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid. In dit keuzedeel leer je hoe je cliënten begeleidt bij hun herstel, terwijl je je eigen ervaringsdeskundigheid inzet.
Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Zo doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd.
Tijdens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.
Opleidingsduur
De MBO-opleiding Ervaringsdeskundige GGZ/Begeleider in de GGZ met Ervaringsdeskundigheid duurt 2 of 3 jaar. Dit hangt af van het ROC waar je de opleiding volgt.
BBL
Je kunt de opleiding alleen volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Naast je baan ga je 1 dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren.
Vrijstellingen
In bepaalde gevallen kun je de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal onderdelen) volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk.
Diploma’s
Je kunt starten met de opleiding Ervaringsdeskundige GGZ als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:
• Diploma VMBO: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
• Diploma MAVO
• Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO of VWO
Aanvullende eisen
• Ervaring als cliënt bij een instelling in de geestelijke gezondheidszorg
• In het bezit van een stageplaats en/of betaald werk in de GGZ
Andere aanvullende eisen verschillen per ROC. Kijk op de site van de school van jouw keuze.
De meeste zorginstellingen vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Verder moet je ingeënt worden tegen hepatitis B.
Andere vooropleiding?
Naast MBO-scholen zijn er ook (GGZ-)organisaties die modules Ervaringsdeskundigheid aanbieden voor verpleegkundigen. Hiervoor heb je het diploma Verpleegkundige MBO nodig en enkele jaren werkervaring. Ook op die manier kun je je dus ontwikkelen tot ervaringsdeskundige.
Al werkervaring?
Heb je niet de vereiste diploma's maar bijvoorbeeld wel relevante werkervaring? Dan kun je al ontwikkelde competenties laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Dit doe je via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties).