Chemisch-Fysisch Analist - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Chemisch-Fysisch Analist

Tijdens de opleiding Chemisch-Fysisch Analist (niveau 4) leer je onder andere verzorgingsproducten, wasmiddel, medicijnen, chemicaliën en voedingsmiddelen te onderzoeken, controleren en analyseren.

Delen
Zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Chemisch-Fysisch Analist (niveau 4) leer je onder andere verzorgingsproducten, wasmiddel, medicijnen, chemicaliën en voedingsmiddelen te onderzoeken, controleren en analyseren. Want welke grondstoffen zitten er in een gezichtscrème? En is het water dat door je leidingen komt wel schoon? Je houdt je bezig met biologie, scheikunde en natuurkunde.

 

Kun jij nauwkeurig en veilig werken? Lees dan meer over deze MBO-opleiding niveau 4.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Chemisch-Fysisch Analist leer je producten onderzoeken of controleren. Dit zijn grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van bijvoorbeeld een cosmeticabedrijf, chemisch bedrijf, geneesmiddelenconcern of waterleidingmaatschappij.
 

Je leert allerlei gegevens te onderzoeken om er vervolgens een analyse van te maken. Je bekijkt bijvoorbeeld of de grondstoffen van goede kwaliteit zijn, en of er schadelijke stoffen/bacteriën aanwezig zijn.
 

Voor het uitvoeren van onderzoeken, leer je werken met computers, microscopen of speciale analyse-apparaten. Het is belangrijk in je toekomstige baan dat je je apparatuur schoon houdt. Én dat je veilig werkt, want soms werk je met gevaarlijke stoffen.Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis: vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je bereidt analyses voor en voert ze uit. Je bent bezig met biologie, scheikunde en natuurkunde

 

Deze basis is gelijk voor alle richtingen in het dossier Analisten: Allround Laborant (niveau 3), Chemisch-fysisch analist (niveau 4) en Biologisch Medisch Analist (niveau 4).Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Je leert specifieke chemisch-fysische analyses uit te voeren, de resultaten te begrijpen en je onderzoekstechnieken te verbeteren. Verder leer je hoe je kennis overdraagt aan je toekomstige collega’s.

 

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de keuzedelen Geautomatiseerde analysestraten of Wiskunde voor de techniek. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20% van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 60% van de studietijd werkend aan het leren.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en leerwijze

De MBO-opleiding Chemisch-Fysisch Analist is een opleiding op niveau 4. Je kunt de opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De studie duurt 4 jaar.

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Chemisch-Fysisch Analist op niveau 4 als je in het bezit bent van een van de volgende diploma's of bewijzen:


- MBO-diploma niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- VMBO de theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte leerweg
 

Aanbevolen vakken om in je pakket te hebben: wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde (nask).Vrijstellingen
Bij sommige onderwijsinstellingen is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen. Vraag bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden. Dit is mogelijk met het diploma van de opleiding:

 

 

Per opleidingslocatie kunnen de toelatingseisen afwijken. Informeer daarom bij de school van je keuze.

 

Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

 

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BBL

, BOL

DUUR

4 jaar

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16