Klinisch perfusionist - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Klinisch perfusionist

Tijdens de post hbo-opleiding tot klinisch perfusionist leer je hoe je de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van patiënten reguleert tijdens hartoperaties. Ook leer je veel over de fysiologie en anatomie van hart en bloedvaten. Tijdens je studie heb je tegelijkertijd een aanstelling in een ziekenhuis als klinisch perfusionist in opleiding. Je zit dus niet meer hele dagen in de schoolbanken! Maar je moet al wel een diploma op zak hebben...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de post HBO-opleiding tot klinisch perfusionist leer je hoe je de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van patiënten reguleert tijdens hartoperaties. Ook leer je veel over de fysiologie en anatomie van hart en bloedvaten.


Tijdens je studie heb je tegelijkertijd een aanstelling in een ziekenhuis als klinisch perfusionist in opleiding. Je zit dus niet meer hele dagen in de schoolbanken! Maar je moet al wel een diploma op zak hebben...

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Klinisch Perfusionist leer je hoe je met behulp van de hart-longmachine de functie van hart en longen overneemt tijdens hartoperaties. En hoe je tijdens deze operaties de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van patiënten reguleert.


Werken en leren
Tijdens deze opleiding werk je als klinisch perfusionist in opleiding in een ziekenhuis met een hart-longcentrum. Hiervoor heb je een leer-arbeidsovereenkomst nodig. De theorie volg je in verschillende lesblokken. Hiervoor volg je elke maand lessen op een aantal aaneengesloten dagen.


Theorie en praktijk
Het theoretisch gedeelte van de opleiding bevat onder andere de onderwerpen: anatomie, fysiologie, pathologie, thoraxchirurgie, anesthesiologie, cardiologie en biochemie. Zowel in theorie als in de praktijk leer je ook hoe je met patiënten en met medische techniek moet omgaan, hoe je met collega’s samenwerkt en hoe je de kwaliteit van het vak kunt verbeteren en in stand houden.


Afronding
Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Klinisch Perfusionist, dat landelijk erkend is. Ook word je opgenomen in het CZO-register Gediplomeerde Klinisch Perfusionisten.

Duur en Leerwijze

De post HBO-opleiding Klinisch Perfusionist duurt drie jaar. Je gaat tegelijkertijd werken en leren. Tijdens je studie werk je als klinisch perfusionist in opleiding (KPIO) in een ziekenhuis met openhartchirurgie (thoraxcentrum). Tijdens de opleiding moet je een leerarbeidsovereenkomst hebben.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om toegelaten te worden tot de opleiding Klinisch Perfusionist heb je een HBO-diploma nodig in de fysische, biologische of chemische gezondheidsrichting. Bijvoorbeeld HBO Natuurkunde of Biologie. Of een diploma van één van de volgende opleidingen:
 

Vergelijkbare vooropleiding
Beschik je niet over een HBO-diploma in de fysische, biologische of chemische gezondheidsrichting, maar kun je wel aantonen dat je vooropleiding vergelijkbaar is? Dan kun je een verzoek indienen tot ontheffing van de vooropleidingseis. Dit doe je bij het College Zorg Opleidingen (CZO). Zie meer info.


Solliciteren
Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden moet je daarom ook bij een ziekenhuis aangesteld worden als klinisch perfusionist in opleiding (KPIO). Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats bij een ziekenhuis met een hart-longcentrum. Op de website van het College Zorg Opleidingen (CZO) vind je adressen van deze ziekenhuizen. Zie meer info.

Specificaties:

NIVEAU

Post Hbo

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Fysiotherapie

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 9

Laatst bijgewerkt:

2024 M08 15