Master Fysiotherapie - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Master Fysiotherapie

Heb je een studie fysiotherapie achter de rug en wil je nog verder leren? Dat kan! Bijvoorbeeld door je te specialiseren in het werken met sporters, ouderen of kinderen, of je te richten op manuele klachten, psychosomatische klachten of de bekkenfysiotherapie.

Delen
Fysiotherapie
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Heb je een studie fysiotherapie achter de rug en wil je nog verder leren? Dat kan! Bijvoorbeeld door je te specialiseren in het werken met sporters, ouderen of kinderen, of je te richten op manuele klachten, psychosomatische klachten of de bekkenfysiotherapie.

Naast complexe patiëntenzorg liggen accenten op kennisoverdracht, zorgvernieuwing en evidence-based onderbouwing van het beroep. Met de master Fysiotherapie kies je een richting en kun je aan de slag als specialist.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Je specialiseert je met deze masteropleiding in fysiotherapeutische zorg voor een specifieke doelgroep .

Je leert onder andere meer over klinisch redeneren en de juiste keuzes maken voor jouw patiënt met zijn hulpvraag. In de praktijk doe je onderzoek en maak je opdrachten. Het leerprogramma is per instituut verschillend. Ook de afstudeerrichtingen zijn niet overal gelijk.

Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht biedt de master aan in 5 verschillende afstudeerrichtingen:
• Geriatriefysiotherapie (fysiotherapie voor ouderen)
• Kinderfysiotherapie (begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsbeperking)
• Orthopedische Manuele Therapie (richt zich voornamelijk op het behandelen van klachten die naast pijn, samengaan met het slechter kunnen bewegen van gewrichten)
• Psychosomatische Fysiotherapie (richt zich tijdens de behandeling ook op psychische factoren)
• Sportfysiotherapie (richt zich onder meer op het behandelen van blessures)

Avans+
Avans+ biedt de richtingen:

  • Geriatriefysiotherapie
  • Kinderfysiotherapie  
  • Oncologiefysiotherapie
  • Bekkenfysiotherapie (vanaf 2018).
  • Daarnaast biedt Avans+ ook postmaster-cursussen voor fysiotherapeuten die al master zijn en zich up-to-date verder willen verdiepen.

In alle master- en postmaster-opleidingen van Avans? staan functioneel oefenen en functioneel trainen centraal.

SOMT
De Stichting Opleidingen Musculoskeletale Therapie (SOMT) biedt de richtingen Manuele Therapie, Bekkenfysiotherapie, Sportfysiotherapie en Fysiotherapie in de Geriatrie aan. Daarnaast heeft SOMT ook de masteropleiding Musculoskeletale Echografie voor fysiotherapeuten.


Breederode Hogeschool
Breederode Hogeschool biedt de master Manuele Therapie - Advanced Clinical Practitioner aan. Deze master is gebaseerd op het meest actuele beroepscompetentieprofiel Manueel Therapeut (NVMT, 2014) en heeft een aanvullende medische verdieping die leidt naar een Advanced Clinical Practitioner. Je richt je hiermee op een verbreding van diagnostische medische kennis en kunde, zoals het uitvoeren en interpreteren van radiologische beeldvorming van het musculoskeletale systeem. Bij deze opleiding zit ook de kopstudie ESP/Anderhalvelijnszorg inbegrepen. Daarnaast biedt Breederode nog meer opleidingstrajecten voor fysiotherapeuten aan.

Zie voor de adressen van alle onderwijsinstellingen: Waar aanmelden.

Duur en Leerwijze

Opleidingsduur
De Master of Science Fysiotherapie is alleen te volgen in deeltijd. De duur van de opleiding verschilt per hogeschool en per richting. De opleiding duurt minimaal drie jaar en maximaal vier jaar.


Studiebelasting
Je bent ongeveer 14 tot 20 uur per week bezig met de studie. Hierbinnen besteed je tijd aan zelfstudie en praktijkopdrachten.


Lees meer over

 

Toelatingseisen

Diploma 
De masteropleiding Fysiotherapie staat voor je open wanneer je in bezit bent van een bachelordiploma Fysiotherapie. Lees meer:


Extra eis
Je moet een BIG-geregistreerd fysiotherapeut zijn. Sommige opleidingen vereisen dat je bij aanvang een baan hebt die op je studierichting aansluit. Zo kun je studie en werk met elkaar combineren en opdrachten tijdens je eigen werk uitvoeren. De baan moet minimaal 8 uur per week in beslag nemen.


Vrijstellingen
Bij sommige instituten kun je vrijstellingen krijgen op basis van Erkennen Verworven Kwalificaties (EKV) of Erkennen Verworven Competenties (EVC). Dit geldt niet voor elke opleiding dus vraag dat eerst even na bij je aanmelding.

Zie ook:
Gaan leren: EVC: erkenning voor ervaring

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Master

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

VOOROPLEIDING

Fysiotherapie

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25