Master Jeugdzorg - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Master Jeugdzorg

Binnen het werkveld van de jeugdzorg kun je te maken krijgen met allerlei moeilijke beslissingen. Moet een kind bijvoorbeeld uit huis worden gezet? Of kunnen de ouders de zorg wel aan? De HBO-masteropleiding Jeugdzorg leidt jou op om dit soort keuzes te maken vanuit een leidinggevende positie.

Delen
JGZ
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Binnen het werkveld van de jeugdzorg kun je te maken krijgen met allerlei moeilijke beslissingen. Moet een kind bijvoorbeeld uit huis worden gezet? Of kunnen de ouders de zorg wel aan? De HBO-masteropleiding Jeugdzorg leidt jou op om dit soort keuzes te maken vanuit een leidinggevende positie.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
De masteropleiding Jeugdzorg is een voorbereiding op een leidinggevende functie. Je krijgt in een hogere functie meer verantwoordelijkheden en je zult belangrijke besluiten moeten nemen. Daarom leer je nadenken over, en omgaan met, juridische en ethische vraagstukken. Denk aan kwesties als minderjarigheid en gezag, of de verantwoordelijkheid van de samenleving voor opvoeden en opgroeien. Je leert ook hoe de theorie van het jeugdbeleid vorm krijgt in de praktijk van de jeugdzorg.Leerprogramma
De master Jeugdzorg bestaat uit vijf programma's:
-    Helpen bij problemen met opvoeden en opgroeien
-    Juridische en ethische aspecten van de jeugdzorg
-    Beleid en organisatie van jeugdzorg en jeugdbeleid
-    Onderzoek en methodologie
-    Leerbegeleiding


Praktijk 
Projecten nemen een belangrijke plaats in binnen de opleiding. Praktijksituaties worden gebruikt als leervoorbeeld en eigen ervaringen worden in de lessen behandeld. Om je in de praktijk al voor te bereiden op een leidinggevende functie krijg je de leiding over een groepje medestudenten. Zo leer je collega's begeleiden. Verder volg je workshops, lezingen en debatten over actuele kwesties in de jeugdzorg.

Duur en leerwijze

Opleidingsduur
De HBO-master Jeugdzorg is alleen te volgen in deeltijd. De opleiding duurt twee jaar. 


Studiebelasting
Je bent minimaal twee dagen in de week bezig met de studie. Een dag per week volg je onderwijs op de hogeschool en ruim een dag besteed je aan extra studieactiviteiten.

Toelatingseisen

Diploma's
Om de masteropleiding Jeugdzorg te kunnen doen, moet je in het bezit zijn van een bachelordiploma op het gebied van de jeugdzorg of een universitaire bachelor Sociale Wetenschappen. Opleidingen die toegang geven tot de master zijn:

 

 

Werkervaring
Je hebt minimaal drie jaar werkervaring en een relevante baan in de jeugdzorg. Op je werkplek moet je de mogelijkheid hebben om opdrachten te maken en onderzoek te doen. Er wordt ook van je verwacht dat je Engelse en wetenschappelijke teksten kunt lezen, begrijpen en samenvatten. Een intakegesprek bepaalt of je wordt toegelaten tot de opleiding.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Master

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

VOOROPLEIDING

Vaktherapie

Pedagogiek

Sociaal-Psychiatrische Verpleegkunde

INSCHRIJFDATUM

15 juli 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25