Opleiding
Tijdens de opleiding Pijnconsulent leer je wat er allemaal komt kijken bij deskundige hulpverlening aan patiënten met pijn.
Om tot deze opleiding te worden toegelaten, heb je een diploma Verpleegkundige op mbo- of hbo-niveau nodig of een diploma Anesthesiemedewerker op hbo-niveau. Ook moet je minimaal 2 jaar werkervaring hebben als verpleegkundige of anesthesiemedewerker. Tijdens de opleiding heb je 20 contactdagen. In totaal duurt de opleiding 22 maanden. Hiernaast doe je ervaring op in de praktijk. Daar pas je je kennis toe en leer je zelfstandig te werken.
Je leert hoe je specialistische hulp en zorg moet bieden aan patiënten met pijn. Dit kunnen patiënten zijn die bijvoorbeeld last hebben van pijn na een operatie, chronische pijn, acute pijn of pijn bij kanker. Het organiseren en coördineren van de totale zorg voor de pijnpatiënt wordt een belangrijk onderdeel van je werk. Het communiceren met de familie en/of vrienden van de patiënten hoort ook bij jouw functie als pijnconsulent.
Daarnaast leer je hoe je behandelplannen moet opstellen en voorlichting moet geven over behandelingen. Je krijgt les van onder andere psychologen, verpleegkundig specialisten, anesthesiologen en fysiotherapeuten. Ook oefen je, onder begeleiding van een anesthesioloog, met het draaien van spreekuren. Tot slot bestaat de opleiding uit zelfstudie, congresbezoek en stage. Omdat je tijdens je opleiding werkt, kun je de theorie meteen toepassen in de praktijk.
Na afronding van de opleiding ben je pijnconsulent.
Extra info
Wil je meer weten over de opleiding Pijnconsulent? Neem dan contact op met de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) afdeling Pijnverpleegkundigen. Zie voor meer informatie: pijn.venvn.nl.
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen biedt deze opleiding aan. Kijk hiervoor op: www.han.nl.
Specificaties:
NIVEAU
Post Mbo
, Post Hbo
OPLEIDINGSVORM
Deeltijd
INSCHRIJFDATUM
Verschilt per opleidingsinstituut
OPLEIDINGSINSTITUUT
Laatst bijgewerkt:
2024 M10 23