Radiotherapeutisch Laborant - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Radiotherapeutisch Laborant

Tijdens de HBO-opleiding Radiotherapeutisch Laborant word je opgeleid om te ondersteunen bij het behandelen van kwaadaardige gezwellen door middel van bestraling. Na (en tijdens) deze opleiding kun je aan de slag bij een radiotherapeutisch instituut of een ziekenhuis. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de HBO-opleiding Radiotherapeutisch Laborant word je opgeleid om te ondersteunen bij het behandelen van kwaadaardige gezwellen door middel van bestraling. Na (en tijdens) deze opleiding kun je aan de slag bij een radiotherapeutisch instituut of een ziekenhuis. 

Inhoud opleiding

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant begint met een introductieperiode van enkele maanden in een regionaal opleidingsinstituut. In deze periode volg je voornamelijk theoretisch onderwijs en doorloop je enkele korte stages in een ziekenhuis of in een radiotherapeutisch instituut.

 

Werken en leren
Vervolgens word je aangesteld als leerling radiotherapeutisch laborant en ga je werken op de afdeling Radiotherapie van een ziekenhuis of in een radiotherapeutisch instituut. Hoe je praktijkperiode is ingevuld, is afhankelijk van de instelling waar je als leerling bent aangenomen.

 

Theorie en praktijk
Tijdens het theoretische gedeelte van de opleiding doe je kennis op over de beroepsvaardigheden die je gaat uitvoeren. Ook krijg je oefeningen om je vaardigheden te ontwikkelen. Voorbeelden van onderwerpen die aan de orde komen zijn anatomie/fysiologie, pathologie, stralingshygiëne, insteltechnieken, röntgen- en bestralingstechniek.

 

Daarnaast leer je hoe je met patiënten en collega’s moet omgaan, hoe je problemen kunt analyseren en oplossen, hoe je acute hulp moet geven en hoe je een professional wordt.

 

Afronding
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkend ziekenhuis.

Duur en leerwijze

De inservice-opleiding tot radiotherapeutisch laborant is een opleiding op HBO-niveau die ongeveer drie jaar duurt. Dit is afhankelijk van je dienstverband. Je gaat tegelijkertijd werken en leren.

 

Wil je deze opleiding in voltijd volgen, kies dan voor de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken.

 

Lees meer over

 

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- HAVO
- VWO
- MBO

 

Met een gelijkwaardig diploma kun je ook toegelaten worden tot de opleiding. Als je het diploma hebt van een MBO-opleiding op niveau 4 heb je zonder meer toegang tot de opleiding.

 

Indien je hoger geschoold bent, word je uiteraard ook tot de opleiding toegelaten.

 

Vakkenpakket
Voor deze opleiding gelden geen specifieke vakkenpakketeisen. Wel wordt wiskunde, natuurkunde en soms ook biologie en Engels aanbevolen.

 

Solliciteren
Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden, moet je daarom ook bij een ziekenhuis aangesteld worden als leerling radiotherapeutisch laborant. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats.Inservice opleiding
Ben je al in dienst van een instelling met een afdeling Radiotherapie doordat je beschikt over het 'Getuigschrift of Bevoegdheid tot Radiodiagnostisch Laborant'? Dan kun je de inservice opleiding tot Radiotherapeutisch Laborant gaan volgen. Deze paramedische beroepsopleiding op HBO-niveau van drie jaar kun je dan in twee jaar afronden.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25