Technisch Oogheelkundig Assistent - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Technisch Oogheelkundig Assistent

De MBO-opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent leert je patiënten te begeleiden in een oogartsenpraktijk. Je wordt de steun en toeverlaat van de oogarts en zorgt dat alles in de praktijk op rolletjes loopt. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De MBO-opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent leert je patiënten te begeleiden in een oogartsenpraktijk. Je wordt de steun en toeverlaat van de oogarts en zorgt dat alles in de praktijk op rolletjes loopt. 

Inhoud opleiding

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent leer je oogmetingen uitvoeren. Je ontdekt hoe je de oogdruk meet of de brilsterkte bepaalt. In de praktijk werk je onder begeleiding van een oogarts. Je krijgt les in het zelfstandig verzorgen van spreekuren, het bijhouden van patiëntgegevens en je leert wanneer je patiënten doorstuurt naar de oogarts. Ook komt het contact met oogartsen, huisartsen, optometristen en opticiens aan bod.

 

Basis- en profieldeel

Het basis- en profieldeel bestaat uit:

 

  • een algemene basis met vakken als Engels, rekenen en burgerschap
  • een beroepsgerichte basis: je leert hoe je oogheelkundig onderzoek verricht en de patiënt voorlichting geeft over een operatie of laserbehandeling

 

Keuzedeel

De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 

  • je kennis verbreedt
  • je kennis verdiept
  • je beter doorstroomt naar het HBO

 

Binnen dit deel kun je dus zelf keuzes maken. Je kiest bijvoorbeeld voor Maken en beoordelen van fundusfoto’s (foto’s van het netvlies) of Voorbereiden HBO Wiskunde voor de techniek. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verhouding theorie en praktijk

Je kunt deze opleiding alleen volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je 4 dagen per week werkt in een bedrijf en 1 dag per week lessen op school volgt. Op school krijg je theoretische vakken, maar maak je ook praktijkopdrachten.

 

Kans op stage

Benieuwd naar de kans op een stage of leerbaan tijdens deze opleiding? Je ontdekt het per regio op kansopwerk.nl.

Duur en Leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent (niveau 4) volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De opleiding duurt twee jaar en is een versneld traject. 

 

Lees meer over

 

 

Vrijstellingen
Wanneer je voor het versnelde traject in aanmerking wilt komen, moet je een passende vooropleiding hebben gevolgd. Zie Eisen toelating. 

 

 

Toelatingseisen

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:


- VMBO, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- MBO niveau 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

 

Vrijstellingen
Met een diploma van één van de volgende opleidingen kun je de opleiding versneld volgen:

 

 

Aanvullende eisen
ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC's is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

 

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen (tegelijkertijd werken en leren), moet je zelf nog op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling-technisch oogheelkundig assistent. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BBL

VOOROPLEIDING

Opticien

INSCHRIJFDATUM

Uiterlijk 1 april

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16