Orthopedagoog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Orthopedagoog

Wat is de betekenis van een orthopedagoog? Als orthopedagoog ben je een opvoedkundige, gespecialiseerd in ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek. Een orthopedagoog werkt vaak met kinderen, maar ook volwassenen kunnen kampen met problemen en stoornissen op het gebied van ontwikkeling en gedrag.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een orthopedagoog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Wat is de betekenis van een orthopedagoog? Als orthopedagoog ben je een opvoedkundige, gespecialiseerd in ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek. Een orthopedagoog werkt vaak met kinderen, maar ook volwassenen kunnen kampen met problemen en stoornissen op het gebied van ontwikkeling en gedrag.

 

Wat is een orthopedagoog?

Een orthopedagoog houdt zich bezig met het adviseren van ouders over ‘normale’ opvoeding en ontwikkeling, maar ook met het begeleiden van kinderen en hun ouders bij wie de ontwikkeling of opvoeding anders verloopt. En dat kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat het kind een verstandelijke beperking heeft of autisme of ADHD. Ook hoogbegaafde kinderen hebben speciale behoeften en de ouders van die kinderen kunnen daarbij soms wat extra ondersteuning gebruiken. Als orthopedagoog word je niet alleen ingeschakeld door ouders. Je kunt ook om advies worden gevraagd door een school wanneer er leer- of gedragsproblemen worden ervaren bij een leerling.

 

In de dagelijkse bezigheden is een orthopedagoog niet alleen aan het adviseren. Naast begeleiding en advies stelt de orthopedagoog ook diagnoses. Daarvoor neemt de orthopedagoog onderzoeken af naar bijvoorbeeld intelligentie, concentratie of naar de sociaal-emotionele ontwikkeling.

 

Als orthopedagoog heb je enorme kennis over de ontwikkeling van kinderen en de omgevingsfactoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind. Je kunt daarom ook worden ingezet voor het geven van presentaties en workshops.

 

Orthopedagoog worden?

Ben je geïnteresseerd in kinderen en hun ontwikkeling? Ben je sociaal vaardig en kun je goed luisteren? Vind je het leuk om jouw kennis over te brengen? Dan is het vak van orthopedagoog misschien wat voor jou.

 

Orthopedagogen werken vaak bij instellingen zoals bijvoorbeeld de GGZ, jeugdhulpverlening of een instelling voor verstandelijk en/of lichamelijk beperkte jongeren. Ook scholen kunnen een beroep op jou doen.

Wat doet een orthopedagoog?

Als orthopedagoog ben je een opvoedkundige, gespecialiseerd in ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek. Een orthopedagoog werkt vaak met kinderen, maar ook volwassenen kunnen kampen met problemen en stoornissen op het gebied van ontwikkeling en gedrag.

 

Onderzoek en behandeling
Je cliënten zijn bijvoorbeeld moeilijk opvoedbare of gehandicapte kinderen. Of kinderen met trauma’s of stoornissen als autisme, ADHD of ODD.

 

Je verricht psychologisch onderzoek om de problemen te achterhalen. Vervolgens stel je een behandelingsplan op. Hierbij zijn vaak anderen betrokken. Denk aan begeleiders, docenten, fysiotherapeuten, artsen en logopedisten.

 

Bij de behandeling betrek je ook de opvoeders. Je geeft adviezen over de opvoeding en de therapeutische handelingen die zij zelf kunnen verrichten.

 

Bemiddelaar
Het werk van een orthopedagoog kan erg complex zijn. Mogelijk krijg je te maken met gezinnen waarin huiselijk geweld, criminaliteit, verslaving of kindermishandeling voorkomen. Ook de verschillende culturele achtergronden van je cliënten en hun andere opvattingen over opvoeding en onderwijs maken je werk soms lastig. Je kunt ook te maken krijgen met cliënten die de Nederlandse taal slecht beheersen. Als orthopedagoog ben je een bemiddelaar tussen diverse culturen en leefstijlen.

Past het bij je?

Het is voor de uitoefening van dit beroep belangrijk dat je goed kunt luisteren naar ouders en kinderen, en dat je hen respectvol tegemoet treedt. Ook kun je goed met anderen overweg. Je werkt namelijk samen in een multidisciplinair team van bijvoorbeeld begeleiders, docenten, fysiotherapeuten, artsen en logopedisten.

 

Als orthopedagoog kun je te maken krijgen met zaken als huiselijk geweld, criminaliteit, verslaving of kindermishandeling. Je moet sterk in je schoenen staan om daarmee om te gaan. Omdat je werk zwaar kan zijn, is het belangrijk dat je er thuis afstand van kunt nemen.

 

Kortom, je beschikt over:

  • goede communicatieve vaardigheden
  • een respectvolle benadering
  • een stevige persoonlijkheid
  • het vermogen afstand te nemen van je werk

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€3046 - 9488 per maand