Apotheker - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Apotheker

Apotheker is een beroep dat wettelijk beschermd is in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Als afgestudeerd apotheker kun je vele kanten op. De meeste apothekers werken in een openbare apotheek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris Apotheker

Welke opleiding?

Om basisapotheker te worden, volg je de universitaire bachelor- en masteropleiding:

 

 

Om geregistreerd te worden als openbaar apotheker volg je nog een tweejarige vervolgopleiding. Om geregistreerd te worden als ziekenhuisapotheker volg je nog een vierjarige vervolgopleiding.

Je loopbaan

Na je universitaire opleiding tot basisapotheker kun je specialiseren tot openbaar apotheker. Je gaat dan werken vanuit de apotheek of het gezondheidscentrum in de wijk. Je kunt het beroep van openbaar apotheker als zelfstandig ondernemer uitoefenen, maar werkt in veel gevallen in loondienst.

 

Als afgestudeerd apotheker kun je ook in het ziekenhuis aan de slag. Je kunt je specialiseren tot ziekenhuisapotheker en daar doorgroeien naar de functie van afdelingshoofd. Ook kun je kiezen voor een loopbaan in de farmaceutische industrie, bij de overheid, een universiteit of zorgverzekeraar.

 

Is er werk?
Door de vergrijzing in Nederland zal in het algemeen de vraag naar geneesmiddelen toenemen en wordt er een tekort aan apothekers verwacht. Als apotheker heb je zodoende zeer goede baankansen. (UWV, 2019)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

De meeste apothekers werken in een openbare of ziekenhuisapotheek. Zowel openbaar apotheker als ziekenhuisapotheker zijn wettelijk erkende specialismen. Je kunt dus in beide richtingen specialiseren.


Een aantal apothekers komt in de famaceutische industrie terecht en een klein aantal gaat in de levensmiddelenindustrie werken. Ook bij de overheid zijn er diverse mogelijkheden voor apothekers, bijvoorbeeld bij inspecitiediensten, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, en bij de ministerie van VWS.


Nadat je de opleiding Farmacie hebt afgerond, kun je ook promoveren en wetenschappelijk onderzoek gaan doen bij een universiteit, een bedrijf of een onderzoekscentrum. Tevens kun je je verder ontwikkelen als docent en onderwijs verzorgen aan universiteit, hogeschool of binnen het mbo.

 

Mogelijke instellingen

  • Apotheek
  • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Overheid/ bedrijven/ onderwijs
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris Apotheker

Als beginnend apotheker in loondienst kan je rekenen op een bruto startsalaris van €3.625,- en €4.455,-. Dit salaris kan oplopen van €5.905,- tot €6.365,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag.

 

Een ziekenhuisapotheker start na zijn specialisatie met een bruto maandsalaris van ten minste € 4.990,-. Dit kan, afhankelijk van de uiteindelijke functie en ervaring, oplopen tot ongeveer € 9.075,-.


Ga je werken als zelfstandige, dan is je inkomen afhankelijk van de omzet en kosten van je apotheek. Een salaris tussen € 70.000,- en € 80.000,- per jaar is gemiddeld. Daar kun je ongeveer 4 procent van de omzet bovenop tellen. Houd er wel rekening mee dat je als zelfstandig ondernemer je eigen ziektekosten moet betalen en je pensioenregeling moet treffen. 

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2020.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

5230 - €9475 per maand