Doktersassistent - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Doktersassistent

Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoekjes gaat of om het bijhouden van de administratie. Stel je voor dat je de gegevens van patiënten verwisselt! Met patiënten heb je trouwens veel te maken. Vaak ben jij degene die ze ontvangt, de juiste afspraak voor ze regelt en ze soms ook gerust moet stellen. Een doktersassistent heeft veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris doktersassistent

Welke opleiding?

Voor dit beroep is er de opleiding:

 

Je loopbaan

In Nederland zijn zo'n 26.000 doktersassistenten werkzaam.

 

Binnen de gezondheidszorg kun je op veel verschillende plaatsen aan het werk. Ongeveer de helft van alle assistenten werkt in de huisartsenzorg. Daarnaast werken doktersassistenten bijvoorbeeld in poliklinieken van het ziekenhuis, bij de GGD of in de jeugdgezondheidszorg. Maar als doktersassistent heb je ook veel carrièremogelijkheden: er zijn praktijken waar je kunt doorgroeien tot hoofd doktersassistent of tot doktersassistent plus. Je hebt dan uitgebreide managementtaken.

 

Na je opleiding en enkele jaren werkervaring als doktersassistent kun je doorgroeien naar triagist. De triagist is de eerste die de patiënt aan de lijn krijgt als hij belt naar de huisartsenpost. Als triagist zorg je dat de ernst van de klacht duidelijk wordt en de patiënt de juiste zorg krijgt. Een verantwoordelijke baan. Lees meer over:

 

Beroepen voor later

 

Bovendien kun je na parttime scholing doorstromen naar de functie van praktijkondersteuner (HBO-niveau). Ook kun je doorstromen naar de HBO-opleiding Verpleegkunde.

 

Zie ook: 
Opleiding Verpleegkunde HBO

 

Werk je als doktersassistent op de polikliniek, dan kun je een vervolgopleiding volgen in operatiekamervaardigheden. Bijvoorbeeld de Post MBO scholing OK-vaardigheden bij het VUmc Amstel Academie. Bekijk daarvoor www.amstelacademie.nl.
 

Is er werk?
Wil je als doktersassistent werken in een huisartsenpraktijk, dan is er de komende jaren voldoende werk voor jou. Maar wil je liever aan de slag in een ziekenhuis, dan wordt het moeilijker om werk te vinden. Door gewijzigd beleid gaan ziekenhuizen de komende jaren namelijk minder doktersassistenten inzetten (AZWinfo).

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Omdat artsen hun werkzaamheden op vele plaatsen kunnen uitvoeren, geldt dat ook voor een doktersassistent.

 

Je kunt werken in een huisartsenpraktijk, een polikliniek van een ziekenhuis of op specialistische afdelingen van een ziekenhuis. Maar bijvoorbeeld ook in bij een gezondheidscentrum, jeugdgezondheidszorg, Arbodienst of schoolartsendienst.

 

Mogelijke instellingen

  • Gezondheidscentrum (Eerstelijnszorg (o.a. huisartsenzorg))
  • Polikliniek van een ziekenhuis (Ziekenhuizen)
  • Sociale gezondheidszorginstelling (GGD)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris doktersassistent

Als beginnend doktersassistent ontvang je een bruto maandsalaris van ongeveer €2.683,-. Dit kan oplopen tot maximaal zo'n €7.195,-. Ook kun je als zelfstandig ondernemer aan de slag en zul je ook ongeveer het maximale bruto maandsalaris verdienen. Wel moet je als zelfstandig ondernemer je eigen ziektekosten betalen en je pensioenregeling treffen.

 

Stagevergoeding
Ben je stagiair? Dan kun je een stagevergoeding van 150 euro per maand aanvragen als je meer dan 15 uur stage loopt per week. Deze vergoeding komt via je stagebieder. Als je geen OV-kaart hebt dan heb je ook recht op reiskostenvergoeding. Je stagebieder kan jouw vergoeding direct weer terugkrijgen van de SSFH, de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg, www.ssfh.nl.

 

Dit zijn salarisindicaties voor 2024.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2683 - 7195 per maand