Klinisch chemicus - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Klinisch chemicus

Als klinisch chemicus help je de behandelend arts bij het komen tot een diagnose of behandelmethode van een patiënt. Je onderzoekt daarvoor onder andere bloed, urine en ruggenmergsvocht. De bevindingen rapporteer je aan de arts die deze gebruikt om een behandeling te starten of bij te stellen. Voor zo'n verantwoordelijke baan is een gedegen vooropleiding nodig. Voldoe jij aan de eisen? Dan kun je, al tijdens de studie, in verschillende laboratoria aan de slag!

Delen
klinisch chemicus
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris klinisch chemicus

Welke opleiding?

Om klinisch chemicus te worden moet je de vier jaar durende opleiding tot klinisch chemicus volgen.

 

Om aan dit opleidingstraject te kunnen beginnen, heb je een diploma nodig van een universitaire opleiding in natuurwetenschappelijke of geneeskundige richting. Bijvoorbeeld Biochemie of Medische Biologie. Of volg één van de opleidingen:

 

 

Daarnaast moet je minimaal twee jaar ervaring hebben op het gebied van onderzoek, liefst afgesloten met een proefschrift.

 

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.

Je loopbaan

In Nederland zijn er meer dan 250 personen werkzaam als klinisch chemicus.

 

Als klinisch chemicus zit je al bijna aan de top van je carrière, want je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je als tweede of derde klinisch chemicus starten en doorgroeien tot hoofd laboratorium/klinisch chemicus. Je bent dan minder met je oorspronkelijke vak bezig en besteedt meer tijd aan zaken als financieel management en personeelsbeleid.

 

Is er werk?
De beroepsvereniging (NVKC) verwacht de komende jaren een tekort aan klinisch chemici waardoor de vraag stijgt.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je kunt gaan werken in algemene, academische of psychiatrische ziekenhuizen en in huisartsenlaboratoria. Je staat aan het hoofd van een klinisch chemisch laboratorium dat deel uitmaakt van de instelling.

 

Het is ook mogelijk om wetenschappelijk onderzoek te verrichten in universitaire centra.

 

Mogelijke instellingen

  • Huisartsenlaboratorium of onderzoekscentrum (Overheid/ bedrijven/ onderwijs)
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris klinisch chemicus

Wat verdient een klinisch chemicus? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar