MBB'er in de radiotherapie/ Radiotherapeutisch laborant - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

MBB'er in de radiotherapie/ Radiotherapeutisch laborant

Als MBB'er stel je met de radiotherapeut een bestralingsplan op, waarna je zelfstandig de bestraling uitvoert. Je behandelt ernstig zieke patiënten gedurende een bepaalde periode en daarbij zie je niet altijd een gunstig resultaat. Daar moet je tegen kunnen. Sta jij stevig in je schoenen?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris radiotherapeutisch laborant

Welke opleiding?

Als je radiotherapeutisch laborant wilt worden, zijn er twee opleidingen die je kunt volgen:

 

Je loopbaan

In Nederland zijn er minstens 1000 personen werkzaam als MBB'er in de radiotherapie/radiotherapeutisch laborant in een ziekenhuis of radiotherapeutisch instituut.

 

Als je de HBO-opleiding MBRT hebt afgerond, kun je specifieke post HBO-opleidingen volgen. Heb je bovendien twee jaar werkervaring, dan kun je de masteropleiding Physician Assistant volgen.

 

Als je een paar jaar ervaring hebt opgedaan en cursussen op het gebied van management en/of coördinatie hebt gevolgd, kun je doorgroeien tot bijvoorbeeld hoofd of waarnemend hoofd van de afdeling. Het is ook mogelijk praktijkopleider/coördinator te worden of om als docent het onderwijs in te gaan.

 

Is er werk?
Er is veel vraag naar MBB'ers in de radiotherapie. Je hebt dus een grote kans om na het behalen van je diploma een baan te vinden!

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je kunt als MBB'er in de radiotherapie/radiotherapeutisch laborant op radiotherapeutische afdelingen van ziekenhuizen of in een radiotherapeutisch instituut gaan werken.

 

Binnen de afdeling radiotherapie rouleer je binnen verschillende werkplekken, zoals de bestralingstoestellen, lokalisatie/simulatie en planning. Bij de planning stel je het te bestralen gebied vast en reken je de bestralingsgegevens uit.

 

Als de patiënt wordt bestraald, bedien je de bestralingsapparatuur in een aparte ruimte.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris radiotherapeutisch laborant

Wat verdient een radiotherapeutisch laborant? Als beginnend gediplomeerd MBB'er in de radiotherapie/radiotherapeutisch laborant kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n € 2.065,- per maand. Dat kan oplopen tot ongeveer € 2.960,-. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en 5% eindejaarsuitkering.

 

Voor leidinggevenden is het salaris hoger.

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 72%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

 

Doe je de duale variant van MBRT of de inservice opleiding tot MBB'er in de radiotherapie? Dan ontvang je al tijdens de studie een salaris. Bij de inservice opleiding ontvang je gedurende de eerste maanden van de opleiding (de beroepsvoorbereidende periode) een zakgeldvergoeding gebaseerd op het minumumloon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Gedurende de maanden dat je als leerling radiotherapeutisch laborant of duale student MBRT werkt, is het salaris ongeveer als volgt (eventueel ook aangevuld tot minimumloon):

 

1e jaar: € 1.122,-
2e jaar: € 1.254,-
3e jaar: € 1.423,-
4e jaar: € 1.589,-

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2250 - €3225 per maand