Medisch hulpverlener operatieve zorg - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Medisch hulpverlener operatieve zorg

Als medisch hulpverlener operatieve zorg ben je verantwoordelijk voor de zorg voor de patiënt in de operatiekamer, en in de fases ervoor en erna. Je assisteert en instrumenteert tijdens operatieve ingrepen. Je werkt proactief en oplettend en bent in denken en handelen de chirurg vaak een stap voor. Je zorgt voor een steriel werkgebied; van levensbelang voor de patiënt. Door jouw stressbestendigheid en nauwkeurigheid zorg je er mede voor dat een operatie voorspoedig verloopt.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris Medisch hulpverlener operatieve zorg

Welke opleiding?

Om medisch hulpverlener operatieve zorg te worden, volg je de opleiding Medische Hulpverlening. Tijdens de opleiding maak je kennis met de verschillende richtingen waarin je als medisch hulpverlener kunt afstuderen. Operatieve zorg is er daar één van.

 

Je loopbaan

Als medisch hulpverlener operatieve zorg ben je een beginnend beroepsprofessional in de operatieve zorg. In het ziekenhuis doorloop je een traineeship om je werkervaring in de operatieve zorg te vergroten. Daarbij komen je werkzaamheden en bevoegdheden dicht bij het werk van de operatieassistent te liggen.  

 

Op 1 mei 2017 is er voor bachelor medisch hulpverleners (BMH’ers) een 5-jarig experiment gestart. In deze periode mogen BMH’ers zelfstandig bepaalde medische handelingen uitvoeren. Na deze periode bekijkt de overheid of de BMH’er in het BIG-register wordt opgenomen. Het BIG-register geeft duidelijkheid over wat een zorgverlener kan en mag en toont hiermee zijn deskundigheid aan.

 

Je assisteert bij verschillende disciplines en kunt je daarin verder specialiseren. Je kunt denken aan chirurgie, oogheelkunde, keel- neus en oorheelkunde, orthopedie, plastische chirurgie en kaakchirurgie. Maar bijvoorbeeld ook aan urologie, gynaecologie, hartchirurgie of neurochirurgie.

 

Je kunt er ook voor kiezen om een masteropleiding te gaan doen, zoals de opleiding tot physician assistant. Je wordt opgeleid tot medisch professional die zelfstandig routinematige taken van artsen en medisch specialisten overneemt.

 

Beroepen voor later

 

Is er werk?
Medisch hulpverlener is een relatief jong beroep. Daardoor weten nog niet alle werkgevers hoe ze de BMH’er het beste kunnen inzetten binnen hun organisatie. Toch zijn er voldoende vacatures: hiernaar heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) onderzoek gedaan (voldoende baankansen tot 2020).

 

Ook is er een landelijk tekort aan operatieassistenten (UWV, 2019), waar je als BMH’er wellicht op kunt inspringen.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als medisch hulpverlener operatieve zorg werk je in een ziekenhuis. Dit kan een algemeen, academisch of gespecialiseerd (categoraal) ziekenhuis zijn. Ook kun je werken op de polikliniek.

 

Mogelijke instellingen

  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris Medisch hulpverlener operatieve zorg

Wat verdient een Medisch hulpverlener operatieve zorg? Als medisch hulpverlener operatieve zorg kun je rekenen op een bruto startsalaris van ongeveer € 2.335,- per maand. Dit kan oplopen tot € 3.920,- per maand. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag boven op je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%, maar soms zelfs op 72%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2728 - €4905 per maand