Bewegingswetenschappen - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Bewegingswetenschappen

De universitaire bacheloropleiding Bewegingswetenschappen bestaat uit een bacheloropleiding van 3 jaar en diverse aansluitende masteropleidingen, die 1 of 2 jaar duren.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de bacheloropleiding Bewegingswetenschappen bestudeer je het menselijk bewegen vanuit verschillende invalshoeken. Bewegingswetenschappen is een bèta-georiënteerde studie, die verschillende vakgebieden samenbrengt, zoals biologie, wiskunde, natuurkunde en psychologie.

 

Na je opleiding ben je bewegingswetenschapper.

Inhoud opleiding

In de opleiding Bewegingswetenschappen staat de bewegende mens centraal. Je leert wetenschappelijke verklaringen te vinden voor bewegingsproblemen en oplossingen te bedenken voor een betere beweging.

 

Topsporters, ouderen, mensen met een beperking
Je verdiept je onder meer in bewegingscoördinatie, biomechanica en psychologie. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe topsporters hun bewegingsprestaties kunnen verbeteren. Maar je leert ook hoe je bewegingsproblemen bij ouderen en bij mensen met een beperking kunt onderzoeken.Colleges
Voor onderzoek van bewegingsproblemen heb je inzicht nodig in de bouw en werking van het bewegingssysteem. Je leert daarom onder andere hoe spieren functioneren en hoe de ademhalingsorganen en bloedsomloop werken. Daarnaast volg je methodologische vakken, die je voorbereiden op het doen van onderzoek binnen de Bewegingswetenschappen.

 

Bewegingswetenschappen in Nederland
De universitaire opleiding Bewegingswetenschappen kun je volgen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. De Radboud Universiteit en Universiteit van Maastricht bieden binnen de opleiding Biomedische Wetenschappen een richting Bewegingswetenschappen aan.

Duur en leerwijze

De universitaire bacheloropleiding Bewegingswetenschappen bestaat uit een bacheloropleiding van 3 jaar en diverse aansluitende masteropleidingen, die 1 of 2 jaar duren.
 

De bacheloropleiding is alleen voltijds te volgen.

 

Lees meer over

Toelatingseisen

Diploma's
Om toegelaten te worden tot de opleiding Bewegingswetenschappen heb je een VWO-diploma nodig.


Welk instroomprofiel?
Je wordt toegelaten met de volgende profielen:


- Natuur en Techniek (met biologie)
- Natuur en Gezondheid (met natuurkunde)

 

HBO-propedeuse
Heb je op het HBO een propedeuse gehaald, dan kun je ook worden toegelaten tot de bacheloropleiding. Voldoende wiskundekennis en natuurkundekennis is dan een aanbeveling. Soms moet je aantonen dat je de vakken biologie en Engels op VWO-niveau beheerst.

 

Niet de juiste vooropleiding?

Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.

Specificaties:

NIVEAU

Universiteit Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

DUUR

1 jaar

INSCHRIJFDATUM

15 december (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2024 M02 23