Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie

Ben je werkzaam als verzorgende en wil je meer? Zoek je verdieping in je vak? En ben je begaan met ouderen met psychogeriatrische problemen? Je kunt jezelf verder ontwikkelen op dit gebied via de studie Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Met deze studie word je een specialist op pg-gebied. Je bent de vraagbaak voor collega’s en biedt ondersteuning aan mantelzorgers. Deze opleiding is een post MBO-studie.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Ben je werkzaam als verzorgende en wil je meer? Zoek je verdieping in je vak? En ben je begaan met ouderen met psychogeriatrische problemen? Je kunt jezelf verder ontwikkelen op dit gebied via de studie Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie.
 

Met deze studie word je een specialist op pg-gebied. Je bent de vraagbaak voor collega’s en biedt ondersteuning aan mantelzorgers. Deze opleiding is een post MBO-studie.

Inhoud Opleiding

Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie word je opgeleid tot een specialist in de directe zorg voor ouderen met psychogeriatrische problemen. Ook leer je hoe je als inhoudelijk deskundige je collega's, mantelzorgers en vrijwilligers adviseert en hoe je samenwerkt met andere zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor de ouderen.
 

Je wordt tijdens deze studie goed opgeleid om de taken uit te oefenen die bij de functie horen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de coördinatie van zorg en het bewaken van een continue zorgverlening. De opleiding leert je ook aanspreekpunt te zijn voor alle betrokkenen: de cliënt zelf, maar ook mantelzorgers en collega-zorgverleners. Tot het programma behoren daarom ook communicatieve vaardigheden. Deze helpen je zo goed mogelijk een prettig woon- en leefklimaat voor je cliënten te creëren.
 

De opleiding is competentiegericht opgezet en gaat uit van de volgende thema's:


- De cliënt centraal
- Samenwerking
- Professionalisering en zorgvernieuwingVoorbeelden van competenties
- Zorg voor kwaliteit van leven
- Communicatie met psychogeriatrische cliënten
- Organisatie van de zorg
- Professionalisering en begeleiding van collega's en vrijwilligers
- Omgaan met en ondersteunen van mantelzorgersAfwisselend programma
De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. De studie- en praktijkopdrachten, bijvoorbeeld in de vorm van een toets of een plan, voer je thuis uit, tijdens de contactdagen op school en op je werkplek.Je werkt ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je door middel van assessments, portfolio’s en persoonlijke ontwikkelplannen (POP’s). Intervisie (verplichte individuele studiebegeleiding) maakt soms ook deel uit van de GVP-opleiding.

Duur en Leerwijze

De post MBO-opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (opleiding GVP) duurt dertig tot veertig weken. Je werkt en leert tegelijkertijd (BBL). Je hebt in totaal ongeveer vijftien tot twintig les- of contactdagen.
Voor de precieze duur, het aantal contactdagen en de studiebelasting kun je informeren bij de onderwijsinstellingen.


Benieuwd of jij wordt toegelaten tot deze opleiding? Zie toelatingseisen.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om tot de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie te worden toegelaten, heb je het volgende MBO-diploma nodig:

 

Ook een vergelijkbaar diploma geeft toegang tot de opleiding, bijvoorbeeld een functiegerichte opleiding in de thuiszorg Verzorgende C/D.


Aanvullende toelatingseisen
Je hebt minimaal een jaar werkervaring in de zorg voor psychogeriatrische cliënten. Daarnaast heb je een leerwerkbaan nodig als GVP-in-opleiding. De instelling waar je gaat werken, moet erkend zijn als leerbedrijf.
 

Al werkervaring?
Heb je niet de vereiste diploma's maar bijvoorbeeld wel relevante werkervaring? Dan kun je al ontwikkelde competenties laten vastleggen in een ervaringscertificaat. Dit doe je via een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties).

Specificaties:

NIVEAU

Post Mbo

OPLEIDINGSVORM

BBL

VOOROPLEIDING

Verzorgende-IG

INSCHRIJFDATUM

Uiterlijk 1 april

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16