Mens en Techniek I Orthopedische Technologie - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Mens en Techniek | Orthopedische Technologie

Mensen die een arm of been missen, kunnen tegenwoordig goede hulpmiddelen krijgen waarmee ze beter kunnen functioneren. Met de HBO-opleiding Mens en Techniek - differentiatie Orthopedische Technologie leer je hoe je zulke hulpmiddelen maakt.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Mensen die een arm of been missen, kunnen tegenwoordig goede hulpmiddelen krijgen waarmee ze beter kunnen functioneren. Met de HBO-opleiding Mens en Techniek - differentiatie Orthopedische Technologie leer je hoe je zulke hulpmiddelen maakt.

Inhoud opleiding

Orthopedische Technologie is een vierjarige differentiatie (afstudeerrichting) van de bacheloropleiding Mens en Techniek.

 

Wat leer je?

De opleiding Mens en Techniek - Orthopedische Technologie combineert techniek en gezondheidszorg. Tijdens de opleiding leer je hoe je verschillende hulpmiddelen maakt voor mensen die bijvoorbeeld een arm of been missen. Of voor mensen die ondersteuning nodig hebben aan bepaalde lichaamsdelen. Deze hulpmiddelen worden ook wel prothesen en orthesen genoemd. Ook leer je hoe je bijvoorbeeld spalken, beugels en korsetten maakt.
 

Je leert alles over de verschillende technieken die je kunt gebruiken om deze hulpmiddelen te maken. Ook leer je hoe je een hulpmiddel bij een patiënt moet aanmeten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je ledematen in moet gipsen of hoe je ijzer kunt bewerken zodat het precies bij je cliënt past. Ook leer je fijnere handvaardigheden zoals naaien.
 

Praktijk

De opleiding kent ook een praktijkgedeelte. Tijdens de opleiding loop je een aantal stages, meestal in een orthopedische praktijk. Je kunt ook in het buitenland stage lopen.
 

Bacheloropleiding Mens en Techniek
Orthopedische Technologie is een vierjarige differentiatie (afstudeerrichting) van de bacheloropleiding Mens en Techniek. De opleiding Mens en Techniek wordt op verschillende hogescholen aangeboden. Allemaal gericht op het snijvlak van techniek en gezondheidszorg, maar elk met een eigen accent. Variërend van meer technisch tot meer gezondheidszorg gericht.

 

Andere differentiaties van Mens en Techniek zijn:

Duur en leerwijze

De HBO-opleiding Mens en Techniek - Orthopedische Technologie duurt vier jaar. Je kunt de opleiding volgen in voltijd en via de duale leerroute.
 

Vrijstellingen
Met een aantal diploma's is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Zie toelatingseisen.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om tot de opleiding Mens en Techniek - Orthopedische Technologie te worden toegelaten, heb je één van de volgende diploma's nodig:
- MBO niveau 4
- HAVO
- VWO
 

Welk instroomprofiel?
Alle profielen op HAVO- en VWO-niveau geven toegang. Op HAVO-niveau is bij het profiel Cultuur en Maatschappij wel Wiskunde A of B vereist.
 

Ook al voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dat is nog geen garantie voor studiesucces. De bacheloropleiding Mens en Techniek, differentiatie Orthopedische Technologie, is een technische opleiding. Uit analyse van de studieresultaten blijkt dat studenten met een N&T of N&G profiel de beste resultaten behalen.
 

Vrijstellingen

In bepaalde gevallen kun je vrijstellingen krijgen en dus de studie in minder dan vier jaar afronden. Informeer bij de hogeschool wat de mogelijkheden voor studieduurverkorting zijn.
 

Niet de juiste vooropleiding?

Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Duaal

, Voltijd

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25